In 1998 was Jimmy Floyd Hasselbaink een van de spitsen van Oranje op het WK 1998 in Frankrijk. De voormalige speler van Leeds en Chelsea prijst bondscoach Louis van Gaal voor de team spirit die hij in het huidige Nederlands Elftal heeft gebeiteld.

Oranje is Holland United

Na het WK Voetbal wordt Van Gaal de coach van Manchester United. Met een knipoog naar de aanstaande baan van Van Gaal kun je zeggen dat Louis nu nog de coach is van “Holland United”. Vaak was het probleem van Oranje dat de sterspelers voor tweespalt zorgden. De ruzies op het EK 1996 en de nare sfeer tijdens het EK 2012 illustreren dat.

Grote namen

“In 1996 was er constant stront aan de knikker, er waren te veel grote namen in dat team”, zegt Hasselbaink. “Nu is er een groot aantal jonge spelers. Van Gaal heeft het team geniaal in elkaar gezet. Daarnaast zijn er een paar ervaren voetballers, die al dik tien jaar meedraaien in de profwereld en al aan eerdere grote toernooien deelnamen.”

Al eerder viel het binnen- en buitenlandse media op dat Arjen Robben lijkt te floreren in zijn nieuwe, coachende rol, terwijl hij vroeger zich opstelde als eenling. “Van Gaal zorgt er voor dat jong en oud voor elkaar wil spelen. De sfeer is uitstekend.”

Jimmy Floyd Hasselbaink

Tussen 1998 en 2020 speelde JFH 23 keer voor Oranje, waarin hij 9 goals maakte.