In dit artikel zullen we enkele van de meest schokkende en klinkende schandalen bespreken die de geschiedenis van de koning van de sport hebben geschokt: voetbal. Van corruptiezaken tot belastingontduiking, het witwassen van geld en het kopen van stemmen: het is duidelijk dat dit zo is midden is niet vrij van grijze gebieden.
FIFA Gate: een duister verhaal over corruptie
In 2015 kwam een uitgebreid netwerk van corruptie gelinkt aan de Internationale Federatie van Voetbalbonden (FIFA) aan het licht. Bijna vijftig functionarissen worden ervan beschuldigd steekpenningen en andere smeergelden te hebben ontvangen of betaald om de marketing- en mediarechten op grote wedstrijden te monopoliseren. De Amerikaanse justitie schat dat er ruim 200 miljoen dollar is verduisterdterwijl enkele hoge functionarissen in het wereldvoetbal worden gearresteerd en geschorst.
Sepp Blatter, afgezet FIFA-voorzitter
De affaire maakt ook een einde aan het onbetwiste bewind van Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA sinds 1998. Na deze gebeurtenissen werd hij gedwongen af te treden. Later wordt hij voor zes jaar geschorst van alle voetbalgerelateerde activiteiten en wordt zijn schorsing verlengd tot 2021.
Calciopoli en de rampzalige gevolgen ervan voor de Serie A
In 2006 deed een ander schandaal het voetbal opschudden, vooral in Italië. Calciopoli is een enorme corruptiezaak waarbij veel clubs uit de Serie A betrokken zijn, evenals leiders of voormalige leiders van de Italiaanse voetbalbond (FIGC). Telefoon afluisteren matchfixing en druk op scheidsrechters aan het licht brengen.
Juventus Turijn: zware sancties
Verschillende teams worden bestraft, waaronder Juventus Turijn. De club uit Bianconero wordt gedegradeerd naar de Serie B met een straf van 30 punten, ziet zijn Italiaanse kampioenstitels verdwijnen en wordt geconfronteerd met een reeks massale vertrekkende spelers.
Het Italiaanse voetbal verzwakt
Deze controversiële aflevering heeft een blijvende invloed op het imago van het Italiaanse voetbal. Er zullen vele jaren nodig zijn om de schijn van rust te herwinnen binnen dit grote sportinstituut.
De Neymar-affaire en zijn belastingproblemen
De buitengewone transfer van Neymar van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain in 2017 zorgt voor een constante stroom van controverses. De Braziliaanse spits is het onderwerp beschuldigingen van belastingontduiking en het verzwijgen van inkomsten. Ook het bedrag van zijn transfer, geschat op ruim 220 miljoen euro, is onderwerp van controverse.
Ook FC Barcelona beschuldigde
De Catalaanse club blijft niet gespaard van deze affaire. In 2016 veroordeelde de Spaanse rechter de voorzitter van Barça, Josep Maria Bartomeu, en zijn voorganger Sandro Rosell tot een boete wegens feiten die verband hielden met de initiële transfer van de speler in 2013. De rechter had met name kritiek op een gebrek aan transparantie en onregelmatigheden in contracten ondertekend bij de aankomst van Neymar in Catalonië.
Messi en Ronaldo: sterren uitgekozen vanwege belastingontduiking
De twee levende legendes van het wereldvoetbal, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, zijn niet vrijgesteld van belastingontduiking. Beiden werden door de Spaanse rechtbank veroordeeld omdat ze een deel van hun inkomen verborgen hadden gehouden.
Messi: 21 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf
Lionel Messi en zijn vader, Jorge Horacio Messi, worden beschuldigd van belastingontduiking. In 2016 werden zij schuldig bevonden aan het ontduiken van bijna 4,1 miljoen euro tussen 2007 en 2009. Er werd een voorwaardelijke gevangenisstraf van 21 maanden opgelegd, terwijl hen een boete van enkele miljoenen euro werd opgelegd.
Cristiano Ronaldo: grootschalige belastingontduiking
Cristiano Ronaldo van zijn kant werd in 2018 veroordeeld wegens belastingfraude waarmee ongeveer 15 miljoen euro was gemoeid. Hij kreeg een boete van 18,8 miljoen euro en een straf van 18,8 miljoen euro 23 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.
De matchfixing-affaire in Duitsland: het Hoyzer-schandaal
In 2005 werd Duitsland ook getroffen door een corruptieschandaal waarbij scheidsrechter Robert Hoyzer betrokken was. Hij wordt ervan beschuldigd verschillende wedstrijdresultaten te hebben beïnvloed om te profiteren van vervalste sportweddenschappen. Er wordt vermoed dat er tussen de seizoenen 2003-2004 en 2004-2005 minstens 23 wedstrijden in de lagere divisies zijn vastgelegd. Hoyzer wordt veroordeeld tot twee jaar en vijf maanden gevangenisstraf.
Balans
Het is duidelijk dat de lijst van schandalen die de geschiedenis van het voetbal hebben geschokt, lang en gevarieerd is. Corruptie, belastingontduiking, het witwassen van geld of het kopen van stemmen: het lijkt erop dat allerlei vormen van misbruik mogelijk zijn in deze populaire en gepubliceerde omgeving. Deze gevallen herinneren ons daaraan Waakzaamheid is geboden om de integriteit van het voetbal te behouden en alle acteurs die eraan deelnemen.