Jetro Willems van PSV zal definitief niet afreizen naar Brazilië om deel te nemen aan het WK Voetbal 2014. De twintigjarige linksback debuteerde in mei 2012 in het Nederlands elftal en speelde sindsdien elf interlands.

Jetro Willems beschadigt binnenband knie

De jonge verdediger ging zondag in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord vroegtijdig naar de kant vanwege een beschadiging aan de binnenband van zijn knie. PSV laat na medisch onderzoek weten dat het herstel enkele maanden zal vergen. De WK-droom van Willems spat dus uiteen, alhoewel hij toch al een paar maanden niet meer voorkwam in de plannen van bondscoach Louis van Gaal. In november 2013 was Willems voor het laatst onderdeel van de selectie, toen werd geoefend tegen Japan.Op dat noodlottige moment, vlak voor het ingaan van de rust, moet Willems hebben gevoeld dat zijn lichaam geen onschuldige kwetsuur opliep. De Rotterdammer kon zijn tranen niet binnen houden.

Welke verdedigers wel in Oranje?

Maar welke verdedigers zullen wel Nederland vertegenwoordigen op het Werldkampioenschap? De krant AD heeft een spelletje op zijn site geplaatst, waarbij lezers hun ideale Oranje samen mogen stellen. In de categorie verdedigers mogen zeven spelers worden geselecteerd.

Viertal lijkt zeker

Vier van hen lijken vrij zeker van een plekje in het vliegtuig. Ten eerste Gregory van der Wiel (37 interlands), die weer is opgebloeid bij Paris Saint-Germain en reeds één WK-finale heeft gespeeld. Ten tweede Daryl Janmaat (13) van Feyenoord, die als rechtsback weinig concurrentie heeft. Ten derde Bruno Martins Indi (13), clubgenoot van Janmaat, die schijnbaar eindeloos veel krediet krijgt van Van Gaal. Ten vierde Daley Blind (9), alhoewel hij bij zijn club Ajax gaandeweg het seizoen vaker op het middenveld wordt geposteerd.

Het AD noemt enkele voetballers met een minieme kans, zoals Dwight Tiendalli (Swansea), Leandro Bacuna (Aston Villa) en Joris Mathijsen (Feyenoord). In de categorie “zou kunnen” vallen Nick Viergever (AZ), Patrick van Aanholt (Vitesse), Karim Rekik (PSV) en Erik Pieters (Stoke). Dan is er nog de categorie “best waarschijnlijk” met Stefan de Vrij (Feyenoord, 9 caps), Joel Veltman (Ajax, 1 cap) en Urby Emanuelson (AC Milan, 17).

De waarschijnlijke andere drie

Maar de grootste kans op de drie resterende plekjes hebben Ron Vlaar (Aston Villa, 22), John Heitinga (Everton, 87) en Ricardo van Rhijn (Ajax, 7).