Besiktas – Fenerbahce. Zondag om 18:00 uur speelt de Turkse landskampioen Fenerbahce uit tegen Besiktas, dat na zeven speeldagen in de Super Lig één punt meer vergaard. De thuisploeg staat tweede, de gasten vierde.

Besiktas, aan het begin van het seizoen verantwoordelijk voor de eliminatie van Feyenoord in de voorronde van de Europa League, moet het stellen zonder zijn belangrijke speler Gokhan Töre. Hij moet buiten de lijnen blijven vanwege de rode kaart die hij vorige week opliep. Daarnaast zijn er twijfels over de participatie van Jose Ernesto Sosa en Mustafa Pektemek, terwijl verdediger Serdar Kurtuluş vrij zeker het duel gaat missen.

Ook Fenerbahce heeft een heethoofd uit de selectie moeten laten vanwege een schorsing, te weten Bruno Alves. Egemen Korkmaz en Serdar Kesimal hebben te zware lichamelijke klachten om mee te spelen, terwijl Emre en Emenike wel tijdig hersteld lijken voor deze derby.

Thuiswedstrijd in Istanboel

Formeel gezien is dit een thuiswedstrijd voor Besiktas, in de praktijk vindt de match plaats op neutraal terrein. De club verbouwt momenteel zijn Inönü Stadium en speelt daarom zijn thuiswedstrijden in het Atatürk Olympic Stadium in Istanboel.

Besiktas zal fans aansporen om in grote getale naar het tijdelijke thuisstadion te komen, want de club heeft in derby’s alle hulp nodig die het kan krijgen. Van de laatste 40 wedstrijden tegen een club uit Istanboel verloor Besiktas er 22 en speelde het er tien gelijk. Tevens heeft de club in de afgelopen negen seizoenen geen enkele competitiewedstrijd gewonnen van Fenerbahce of Galatasaray.

Fenerbahce wacht op eerste zege uitwedstrijd

Fenerbahce, de werkgever van Dirk Kuijt, heeft elf van de laatste twintig confrontaties met Besiktas gewonnen. Slechts drie keer stapte Besiktas juichend het veld af. De thuisclub is dit seizoen thuis nog ongeslagen, terwijl Fener wacht op zijn eerste zege in een uitwedstrijd.

De goede prestaties van Besiktas zijn markant, aangezien de club slechts twee jaar geleden een schuld had van dik 200 miljoen Euro en onder vuur lag bij de UEFA vanwege zijn financiën en betrokkenheid bij match fixing. Trainer Slaven Bilic gebruikt sinds vorig jaar die underdogpositie om zijn mannen te motiveren. Hij draagt ze op om collectief te verdedigen, veel tackles te maken en om bij balverlies fel druk te zetten.