Om 21:00 uur is de blik van voetbalvolgers gericht op de kraker in de Spaanse competitie: Real Madrid tegen FC Barcelona. Oftewel de huidige koploper tegen de kampioen van vorig seizoen. De Madrileense “Galacticos” hebben vier punten meer dan Barcelona.

Real Madrid en Barcelona komen op toeren

Beide clubs zijn op volle toeren gekomen. Real Madrid heeft uit de vorige zes competitieduels zestien punten gehaald, Barcelona deed het wat minder met twaalf punten. Maar de Catalaanse club liet in de vorige speelronde via de 7-0 winst op Osasuna zien, dat het klaar is voor de beslissende weken van dit seizoen.

Tot begin 2012 had Barcelona duidelijk de overhand in de onderlinge confrontaties. Die balans is sindsdien licht omgeslagen richting Real Madrid. Real verdiende in de laatste drie thuiswedstrijden tegen Barcelona zeven van de maximale negen punten en verloor maar één van de vorige drie uitwedstrijden tegen de grote vijand.

Neymar keert terug bij Barcelona

De Braziliaan Neymar keert terug in de basiself van Barcelona. Dit ondanks de opinie van veel Barca-volgers dat de Argentijn Lionel Messi beter rendeert in absentie van Neymar. Zij grijpen de spectaculaire voornoemde 7-0 aan om hun stelling te bewijzen. Messi heeft overigens twee doelpunten nodig, om bovenaan te komen op de lijst met voetballers die het vaakst hebben gescoord in deze “El Clasico”.

Cristiano Ronaldo scoort er op los

Noem je Messi, dan moet je ook Cristiano Ronaldo noemen. De Portugese ster met de bijnaam CR7, heeft een briljant doelpuntgemiddelde in de Spaanse Primera Division. In 24 optredens kwam hij tot 25 goals. Niemand op de Spaanse voetbalvelden schiet zo vaak op doel als Ronaldo: gemiddeld 7,6 keer per duel. Messi komt nog in de buurt met 5,1 keer.

Andres Iniesta pept collega’s op

Andres Iniesta, de magiër op het middenveld van Barcelona, heeft zijn ploegmakkers verbaal opgepept. “We moeten aan onze kracht denken”, zegt de man die de dromen van Oranje op het WK 2010 aan gruzelementen schoot. “We zijn Barcelona, we zijn dapper, we spelen om te winnen. Met die houding hebben we onze grootste successen geboekt. We doen het voor niets minder dan drie punten.”