De trainer van Manchester United heeft de fans van Manchester United weer blij gemaakt. De “Red Devils” staan met nog negen duels te gaan zevende in de Premier League. Van de 27 wedstrijden werden er minder dan de helft gewonnen: dertien. In de Champions League ging het gruwelijk mis tegen Olympiakos (2-0). En wat heeft de Schotse trainer in petto om al dit leed te verzachten? Moyes zegt sorry. Ok, dan is alles weer goed.

In een open brief aan de supporters van Manchester United probeert Moyes hun vergiffenis te krijgen en vraagt hij hen om geduld. “Ik wist uiteraard dat ik voor een zware klus stond, maar dat het zó moeilijk zou worden, had ik nooit gedacht”, erkent Moyes. “Iedereen bij de club werkt hard om het tij te laten keren. Jullie zijn gewend geraakt aan succes en dat blijkt ook wel uit jullie steun voor de club. In het verleden heeft United de beschikking gehad over fantastische teams en ik weet zeker dat dat in de toekomst ook weer het geval zal zijn. Ik wil vooral dat Old Trafford weer een onneembare vesting wordt voor tegenstanders.”

De achterstand van Man U op koploper Chelsea bedraagt achttien punten. De bekers FA Cup en de League Cup kan de club al vergeten. Het droomkoppel in de aanval, Robin van Persie en Wayne Rooney, komt door blessures van beide maar niet uit de verf.

Moyes is de opvolger van Alex Ferguson, wiens verdiensten voor de club en het Engelse voetbal zo groot waren, dat hij werd geridderd tot “Sir”. Toen Ferguson in de jaren tachtig werd aangesteld, duurde het drie jaar voordat hij een beker won en zes jaar voor de competitie werd gewonnen. Zou Moyes niet ook zoveel tijd moeten krijgen?

Nee, zeggen critici van de Schot. Want toen Ferguson begon, was Man United al 26 jaar geen kampioen meer geweest. Terwijl Moyes in een gespreid bedje stapte, want vorig jaar werd United de kampioen van Engeland. Als de club buiten de top vier eindigt zal de Champions League volgend seizoen buiten bereik zijn. En dat scheelt miljoenen aan inkomsten en reputatieschade.