Dit weekend zijn er twee mooie finales. Zondag de Confederations Cup, vandaag al het EK onder 21. Spanje is ‘on fire’ dit toernooi, maar Duitsland zal strijd leveren.

Saúl Ñíguez held van Spanje op EK onder 21

Hij is pas 22 jaar, maar Saúl is ook al drie jaar basisspeler bij het grote Atlético Madrid. Hij maakt deel uit van een sterke lichting Spanjaarden die in 2012 ook al Europees kampioen werd op het EK onder 19. Daarin onder meer ook de nomade Gerard Deulofeu (nu Everton) en Denis Suárez (FC Barcelona). Saúl speelt zich heel erg in de kijker van andere Europese topclubs dit toernooi, want hij is de absolute uitblinker.

De technisch begaafde middenvelder scoorde al tegen Macedonië en Portugal in de groepsfase, en hij was dinsdag echt de held van Spanje in de halve finale tegen Italië. Na 53 minuten opende hij de score, waarna Italië gelijkmaakte. Binnen 21 minuten echter scoorde hij nog tweemaal om zijn hattrick te voltooien en Spanje naar de finale te schoppen van dit toernooi.

Marco Asensio ook een groeibriljant

Als Saúl de generaal is van dit sterke Spaanse team, is zijn rechterhand ook snel aan te wijzen. Marco Asensio (Willems als tweede achternaam, vanwege zijn Nederlandse moeder) beleefde dit seizoen op clubniveau zijn doorbraak. En bij wat voor een club: Real Madrid. Na twee seizoenen verhuurd te zijn was hij afgelopen seizoen zomaar goed voor 38 duels in het eerste, 10 goals en vier prijzen: de landstitel, UEFA Super Cup, WK voor Clubs én de Champions League. Hij en Saúl moeten Spanje naar de zoveelste jeugdtitel leiden.

Duitsland onder 21 is kwetsbaar

Tegenover Spanje staat de jonge lichting van een ander ijzersterk voetballand: Duitsland. Al heeft de ploeg van trainer Stefan Kuntz geen internationaal vermaarde spelers zoals Spanje die heeft. De sterkste spelers van Duitsland zijn aanvoerder/middenvelder Maximillian Arnold van VfL Wolfsburg en aanvaller Serge Gnabry van Werder Bremen. Geen spelers van Bayern München of Borussia Dortmund in dit team. Dat komt misschien ook doordat het grote Duitsland op de Confederations Cup een aantal jonge spelers mee heeft.

De weg naar de finale liep ook niet vlekkeloos voor Duitsland. Ze begonnen met overtuigende zeges in de groep op Tsjechië (2-0) en Denemarken (3-0). Maar een mentaal tikje kwam toen Italië in het laatste groepsduel met 1-0 te sterk was, en Duitsland als tweede eindigde. In de halve finale tegen Engeland moest Duitsland van een 2-1 achterstand terugkomen en het uiteindelijk op penalty’s beslissen. Maar ze staan in de finale en een Duits team mag je natuurlijk nooit onderschatten.

Wedden op EK onder 21 finale Duitsland – Spanje

Bookmakers hebben het EK onder 21 ook zo goed gevolgd als ik en ziet daarom ook Spanje als torenhoge favoriet. De verschillen in odds voor de finale zijn enorm te noemen. Spanje staat op 1.75 om te winnen en deze titel te pakken. Duitsland staat op slechts 4.40. Zelfs een gelijkspel staat nog beter met 3.60. Natuurlijk kijken we ook naar de wincast van winst voor Spanje met een goal van Saúl, die staat op een prachtige 5.10.