Paris Saint-Germain is op weg naar winst in de Franse Ligue 1. PSG staat na 27 van de 38 speelronden bovenaan met 64 punten en dat zijn er acht meer dan Monaco. Andere teams maken al geen kans meer, want nummer drie Lille staat vijftien punten achter.

Het doelsaldo van PSG is al helemaal veel sterker dan bij de rest. De club maakte 64 goals en kreeg 18 tegentreffers, resulterend in een saldo van plus 46. Monaco heeft +23, oftewel maar half zo goed. Je zou kunnen zeggen dat PSG naar de Franse titel Zlataneert. Want sinds eind 2012 is in het Frans het werkwoord “zlataner” ontstaan en dat betekent zoiets als domineren, excelleren, overpoweren.

De persoon waar het werkwoord naar is vernoemd is uiteraard Zlatan Ibrahimovic, de Zweed die als tiener naar Ajax kwam en inmiddels de Franse competitie weer aanzien geeft. “We hebben alles in eigen handen”, zegt Zlatan over de riante positie van PSG. “We kunnen dit klusje klaren. Geen ander team kan ons nog afremmen. Alleen als we niet meer honderd procent geven, kan dit nog misgaan.”

Zlatan had ook nog de kans om de hoogtepunten te zien van de wedstrijd tussen Frankrijk en Nederland. De Haantjes wonnen met 2-0, onder meer door een prachtige goal van Blaise Matuidi. De ploeggenoot van Zlatan liet een acrobatische omhaal zien. En Zlatan concludeerde, dat ook Matuidi het zlataneren onder de knie begint te krijgen. “Ik zag je doelpunt van woensdagavond. Magnifiek. Jij moet op de training goed naar Zlatan hebben gekeken”, zegt Zlatan bescheiden.

Ook Gregory van der Wiel, international van Nederland en speler van PSG, probeert zich te bekwamen in het zlataneren. “Zlatan doet er alles aan om te winnen, maakt niet uit wat daarvoor moet wijken”, zegt de voormalige Ajacied. “Ook op trainingen. Sommigen denken misschien: oké, het is maar een partijtje op de training, maar hij is er doodziek van als hij verlies.”