Vrijdag om 20:00 uur ontvangt koploper Sparta op het Kasteel de nummer twee FC Volendam. Sparta heeft na vier speelronden tien punten en dat is er één meer dan Volendam. De Noord-Hollanders beschikken momenteel over het beste doelsaldo van de Jupiler League: plus tien.

Evenwicht Sparta en Volendam

In de zes vorige onderlinge confrontaties hielden de clubs elkaar in evenwicht: beide twee zeges en twee nederlagen. Het doelsaldo is licht in het voordeel van Sparta: 8-6. In de zes laatste duels op het Kasteel was Sparta wel sterker met drie zeges en één verliespartij. Het doelsaldo is over die reeks steviger: 10-5.

Hans de Koning

Trainer Hans de Koning is zeer te spreken over de seizoensstart van Volendam. “Tegen Sparta moeten we de goede lijn voortzetten. Met de negen punten die we nu hebben ben ik dik tevreden. Als wij morgen weer hetzelfde kunnen brengen als tegen Jong Ajax en Roda JC dan weet ik zeker dat wij Sparta gewoon goed kunnen bestrijden”, aldus Koning.

De goals van Robert Mühren zijn ook opgevallen bij de directie van AZ. De Alkmaarse club heeft de Volendammer deze week gekocht. Volendam zal op zijn beurt een nieuwe aanvaller willen aantrekken. Waarschijnlijk wordt het Kevin Brands van Willem II, op huurbasis.

Gert Kruys

Tegen Sparta mist Volendam de geblesseerde Raoul Esseboom en Erik Heijblok. Volendam-trainer Gert Kruys hoeft niet te sleutelen aan zijn basisteam van de vorige speelronde. Denis Mehmudov is overgenomen van PEC Zwolle en zal moeten wachten op een basisplaats. Spits Paul Gladon staat nog droog. Kruys is mild over hem: “Paul werkt heel hard en brengt ook ploeggenoten in scorende positie. Wij kijken verder dan alleen doelpunten scoren”.

Hecht

Kruys heeft de sterke punten van Sparta gevonden: “Hun voorhoede met Kuwas en Marengo is nog steeds heel sterk. Ook hun spits Philips ontwikkelt zich sterk.” Keeper Roy Kortsmit praat liever over wat Volendam momenteel een gevreesde tegenstander maakt. “Er zijn weinig groepjes binnen ons elftal en daar worden we alleen maar sterker van. Dat zie je zeker terug op het veld.”

Het programma voor vrijdag, 19:00 uur

VVV-Venlo – FC Emmen

Helmond Sport – NEC Nijmegen

Telstar – Almere City FC

FC Den Bosch – Jong Ajax

Jong PSV – FC Eindhoven

Achilles 29 – Fortuna Sittard

Waalwijk – Jong FC Twente

Sparta Rotterdam – FC Volendam