Finale Gold Cup 2015. Zelden verliep de voortgang van een groot internationaal zo rumoerig als de Gold Cup 2015 van dit jaar. Het toernooi waar landen uit Midden Amerika het tegen elkaar opnemen om te kijken wie uit die regio de beste is, staat al sinds de start van het toernooi bol van de opvallende momenten met als hoogtepunt toch wel de halve finale tussen Panama en Mexico. Panama kreeg in deze wedstrijd een dubieuze rode kaart én twee penalty’s tegen. Eindstand? 2-1 voor Mexico. Aan de andere kant van het speelschema gebeurde er ook wat verrassends, maar dan wel op een faire manier. Daar won Jamaica heel knap in de halve finale van de Verenigde Staten waardoor het ook de finale wist te bereiken.

Jamaica – Mexico finale Gold Cup 2015

Laten we maar beginnen met de weg die Mexico heeft bewandeld. De Mexicanen, op het WK 2014 nog tegenstander van Nederland in de achtste finales, wisten de groepsfase vrij makkelijk door te komen. In een poule met Trinidad & Tobago, Cuba en Guatemala werd Mexico tweede en wist het zich te plaatsen voor de kwartfinales. Daar trof het een andere tegenstander van Nederland op het WK, Costa Rica. In een volledig gelijk opgaande wedstrijd kreeg Mexico in de 123e minuut van de verlenging een makkelijk gegeven penalty. De 1-0 werd vervolgens door PSV-aanvoerder Andres Guardado binnengeschoten en een halve finale plaats was een feit. Ook daar was het dus twee keer Guardado die de pingel binnenschoot. Het bracht het doelpuntenaantal van de kleine controleur al op een totaal van vijf doelpunten.

En dat is eentje minder dan Clint Dempsey, de aanvoerder van de Verenigde Staten. En Team USA werd dus weer uitgeschakeld door Jamaica. Ook Jamaica ging soepel door de groepsfase heen. Met zeven punten uit drie wedstrijden werden ze in de kwartfinales de tegenstander van Haïti. In een saaie wedstrijd wonnen ze daar met 1-0, wat dus genoeg was voor een plek bij de laatste vier. Tegen de VS was het wel een memorabele wedstrijd. Een kwartier voor rust maakte Jamaica daar de 1-0, om een paar minuten later ook de 2-0 binnen te schieten. Ex-Heerenveen speler Bradley deed nog wel wat terug voor de Amerikanen maar ook hij kon Jamaica niet van de finale weerhouden.

Vannacht nemen deze twee ploegen het dus tegen elkaar op. Mexico is zonder twijfel favoriet, maar dat waren de Verenigde Staten ook. Kan Jamaica zich als underdog kronen tot de winnaar van de Gold Cup?

Finale Gold Cup 2015

01:30 uur: Jamaica – Mexico