België tegen Australië. Vanavond oefent België thuis om 20:45 uur tegen Australië, terwijl Frankrijk vanaf 21:00 uur de gastheer is voor Spanje.

Het Belgische nationale Elftal voldeed op het WK tegelijk wel en niet aan de verwachtingen. Een plek in de kwart finale was helemaal niet gek voor de Rode Duivels, die immers sinds 2002 ontbraken op twee WK’s en drie EK’s. Zo bekeken was het een geslaagde comeback op het allerhoogste podium.

De Belgen waren echter vrij hulpeloos tegen Argentinië (1-0) en blonken ook in de vier wedstrijden daarvoor niet uit. Al het talent dat de selectie zeker herbergt, werd door bondscoach Marc Wilmots gesmoord met defensieve opdrachten. Eden Hazard van Chelsea had een van de sterren van het WK kunnen worden, maar de middenvelder kwam te weinig aan de bal en had onvoldoende afspeelpunten.

Wilmots heeft twee nieuwelingen in de selectie opgenomen: Jordan Lukaku van Oostende en van Monaco. Ook Divock Origi van Lille en Adnan Januzaj kunnen nog vele jaren mee.

Australië hield aan het WK nul punten over, terwijl het tegen Chili en Nederland wellicht wat meer had verdiend. De Socceroos spelen zonder vrees, durven op de andere helft te pressen en zijn topfit. Een paar spelers speelden of spelen in de Belgische competitie: Farina, Okon, Vidmar en keeper Mat Ryan.

Frankrijk – Spanje

Frankrijk is over twee jaar de gastheer van het EK en titelverdediger Spanje zal dan ongetwijfeld ook weer present zijn. De Rojas zullen haast moeten maken het met verjongen van de selectie, terwijl Frankrijk juist met zijn talentvolle, brede equipe aan vastigheden moet werken.

Didier Deschamps wil weinig veranderen aan Les Blues ten opzichte van het WK, waar Duitsland in de kwart finale te sterk bleek voor de Fransen. Bij Spanje mocht verrassend genoeg coach Vicente del Bosque aanblijven. Xavi en Xabi Alonso haakten af als international en Gerard Pique is gepasseerd terwijl Iniesta een blessure heeft.

De komende jaren kan Del Bosque werken aan de integratie van spits Diego Costa in het Spaanse team. Costa is geen man van het tiki-taka maar is meer een ruwe vechtjas die duels wil aangaan en penalty’s wil versieren. Zijn seizoensstart bij Chelsea is meer dan uitstekend. Daarnaast maken Raul Garcia en Dani Carvajal wellicht hun debuut voor Spanje.