Voorbeschouwing Astra – AZ Alkmaar Europa League. Net als Ajax treedt AZ vanavond aan in de kwalificaties van de Europa League. De Alkmaarders spelen uit in Roemenië, waar Astra Giurgiu de thuisspelende ploeg is. Het is de eerste van de twee ontmoetingen. Volgende week speelt AZ thuis en zou het dus tot de groepsfase van de Europa League kunnen doordringen. Het is immers de laatste ronde binnen het kwalificatietoernooi. Lees hier de voorbeschouwing Ajax – Ablonec

Astra – AZ Alkmaar

AZ kende een uitstekende voorbereiding van het seizoen, maar is in de Eredivisie nog niet op stoom. De ploeg van trainer John van de Brom haalde maar één schamel puntje in de eerste twee speelrondes. Thuis tegen Ajax ging het hard met 0-3 onderuit en afgelopen weekeinde kwam het niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Excelsior.

In de Europa League daarentegen is AZ wel op dreef. In de vorige ronde werd het Turkse Basaksehir knap uitgeschakeld en die lijn probeert Van den Brom dus door te trekken. Maar gemakkelijk zal het niet worden.

Astra grote verrassing in de Europa league

Astra zorgde voor misschien wel de grootste verrassing tot nu toe in de kwalificatie. In de vorige ronde rekende het af met het Engelse West Ham United door thuis te winnen met 2-1. In Londen wisten de Roemenen ook twee keer het doel te vinden, maar eindigde het in een gelijkspel. Genoeg dus voor een ontmoeting met AZ.

Favoriet Astra – AZ Alkmaar

De quoteringen voor de wedstrijd van vanavond zijn duidelijk. Astra is de favoriet in eigen huis, maar gezien de prestaties van AZ op het Europese toneel is er nog niets zeker. Bij de ploeg uit Alkmaar is er nog niet echt een speler die boven de rest uitsteekt. Nemanja Gudelj en Steven Berghuis vertrokken in de zomer. Ook spits Johansson ging weg en vervolgde zijn avontuur bij het Duitse Werder Bremen.

Van den brom over Astra – AZ Alkmaar

john van den brom ASTRA - AZ europa league gettyDoor het matige resultaat tegen Excelsior afgelopen weekeinde is Van den Brom genoodzaakt dingen te veranderen. Op de training gebruikte hij Derrick Luckassen als verdediger en ook Joris van Overeem lijkt terug te keren in het elftal van AZ. Janssen zal hoogstwaarschijnlijk zijn opwachting maken in de spits.

“Wij hebben geen fysieke ploeg’’, zei Van den Brom tegenover De Telegraaf. ‘’Voetbal staat altijd centraal, maar dat kun je niet met elf pure voetballers doen. Je hebt een balans nodig en daar zijn wij naar op zoek. Derrick is een speler die daarvoor kan zorgen. Waardoor andere jongens ook weer beter in de organisatie kunnen staan.’’
De wedstrijd begint vanavond om 18.00 uur.