Sevilla – Fiorentina. In de Champions League is er met Juventus nog maar één Italiaanse ploeg te vinden, maar een treetje lager in de Europa League is het Zuid-Europese land beter vertegenwoordigd. Van de vier overgebleven ploegen houden Fiorentina en Napoli de Italiaanse eer hoog.

Het Oekraïense Dnipro Dnipropetrovsk en het Spaanse Sevilla zijn de andere twee ploegen die strijden om een ticket voor de finale in Warschau. Laatstgenoemde club is nog altijd in de race om de titel van vorig seizoen te prolongeren. Sevilla heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een echte cupfighter en was vorig jaar na strafschoppen te sterk voor Benfica, nadat de ploegen elkaar in de reguliere speeltijd in evenwicht hadden gehouden (0-0). De Andalusische club moet nu zien af te rekenen met Fiorentina, dat in de vorige twee rondes knappe prestaties neerzette door respectievelijk Juventus en Dinamo Kiev uit te schakelen. Sevilla is dus gewaarschuwd. De eerste halve finale wordt vanavond in Spanje gespeeld.

Napoli – Dnipro Dnipropetrovsk: Dnipro gevaarlijk

De andere halve finale gaat dus tussen Napoli en Dnipro Dnipropetrovsk. De Italianen beginnen dat duel als favoriet, maar dat zegt in wedstrijden met Dnipro vrij weinig. De ploeg uit Oekraïne is dit seizoen dé revelatie in de Europa League. Dnipro staat te boek als een stug team, met een ijzersterke verdediging en een aantal pijlsnelle vleugelaanvallers. Dat ondervonden in de vorige rondes Ajax en Club Brugge al. Beide teams hadden lange tijd het idee dat ze de bovenliggende ploeg waren, maar slaagden er in Oekraïne allebei niet in om te scoren. Dnipro deed tegen zowel Ajax als Brugge vanuit de omschakeling wel en bekerde dus verrassend verder.

Bij Napoli staat er met Jonathan de Guzman nog een Nederlander onder contract. De ploeg van trainer Rafael Benitez is wellicht de grote favoriet voor de Europa League-winst, zeker nadat het in de vorige ronde op imponerende wijze afrekende met Vfl Wolfsburg. De Duitsers, die tweede staan in de Bundesliga, werden eerst in eigen huis op een pijnlijke 1-4 nederlaag getrakteerd, waarna Napoli een week later voldoende had aan een 2-2 gelijkspel. Een Italiaanse finale tussen Napoli en Fiorentina behoort nu dus tot de mogelijkheden.

Programma Europa League

21:05 Napoli – Dnipro Dnipropetrovsk
21:05 Sevilla – Fiorentina