Molde – Ajax Europa League. In de Eredivisie verloopt het tot dusver allemaal voorspoedig voor Ajax, maar nu moeten er ook resultaten worden behaald in de Europa League. Na het Schotse Celtic is het Noorse Molde FK de tweede tegenstander in de groepsfase.

Molde – Ajax

Molde is een relatief onbekende club in Europa, maar mag zeker niet onderschat worden. De Noren wonnen in de eerste speelronde namelijk verrassend met 3-1 bij het Fenerbahce van Robin van Persie en Nani en hebben dus wat in hun mars. Bovendien liep Molde ternauwernood directe plaatsing voor de Champions League. Na een 1-1 gelijkspel bij Dinamo Zagreb volgde in eigen huis een 3-3 remise, waardoor de Kroaten op doelsaldo doorgingen naar het miljoenenbal en voor Molde slechts de Europa League restte.

“Vooraf hebben we gezegd dat als je iets wil betekenen in deze groep, dat je alle thuiswedstrijden moet winnen”, aldus Ajax-coach Frank de Boer op de clubwebsite. “Dan haal je negen punten en misschien moet je zelfs nog wel in een uitwedstrijd ook drie punten pakken. Na het gelijkspel thuis tegen Celtic, moeten we nu misschien zelfs wel twee uitwedstrijden winnen. We mogen geen nederlaag lijden, maar we gaan in elk geval voor de drie punten, laat dat duidelijk zijn.”

Molde in voordeel met kunstgras

Ajax speelt vanavond op kunstgras, wat misschien een voordeel kan zijn voor Molde. Aan de andere kant zijn er in de Eredivisie acht clubs die gebruik maken van een dergelijk veld. “Wij trainen er straks voor het eerst op. Zij zijn het gewend. De weersomstandigheden voor kunstgras zijn redelijk en regen kan bevorderlijk zijn voor ons spel. Maar inderdaad, de wedstrijden die we de laatste tijd op kunstgras speelden, gingen aardig”, doelt De Boer op onder meer de recente uitoverwinning bij Excelsior (0-2).

Voor Ajax is de wedstrijd tegen Molde de eerste belangrijke deze week. Zondag wacht de Amsterdamse club nog een sleutelduel. In de Amsterdam ArenA krijgt de ploeg van De Boer bezoek van landskampioen PSV, dat op een achterstand van acht punten kan worden gezet. De Eindhovenaren zullen met een kater afreizen naar de hoofdstad, nadat het woensdag een pijnlijke nederlaag leed bij het Russische CSKA Moskou. Aan Ajax vanavond om een goede generale af te werken in aanloop naar de Eredivisie-kraker.

Vermoedelijke opstelling Molde – Ajax

Opstelling Molde: NNB

Opstelling Ajax: Cillessen, Tete, Veltman, Riedewald, Dijks, Bazoer, Klaassen, Gudelj, El Ghazi, Milik, Fischer