Europa League AZ – Vojvodina. PSV in de Champions League en drie clubs in de groepsfase Europa League, daar moet Nederland het mee doen. AZ kan Feyenoord en Ajax achterna als het geen black-out krijgt.

Europa League AZ – Vojvodina

Nederland heeft het moeilijk in Europese competities de afgelopen jaren. We dreigen zelfs het directe ticket voor de Champions League te verliezen. Nederland mag daarom blij zijn dat AZ de laatste jaren soms een Europese uitschieter heeft, met bijvoorbeeld de kwartfinale in de Europa League in 2011/12 en 2013/14. Nu staat de ploeg van John van den Brom in elk geval bijna in de groepsfase, na de prachtige 0-3 zege op Vojvodina Novi Sad uit Servië vorige week.

Twee goals van Stijn Wuytens en een treffer van de nieuwe spits Fred Friday leverden AZ een riante uitgangspositie op, die Van den Brom tevreden stemt. Dat is bijzonder, een weelde. Vanavond gaan we het definitief afmaken, zodat we ons eerste doel van het seizoen – het bereiken van de groepsfase – hebben behaald.”

John van den Brom wil verder in Europa met AZ

De club uit Alkmaar hoopt zich dusdanig in vorm te spelen dat het wel verder komt dan vorig seizoen. Toen behaalde AZ slechts één overwinning in de groepsfase, 2-1 tegen Athletic Bilbao. Van den Brom denkt nu verder te zijn met AZ. Als ik zie hoe we Europees voor de dag komen ten opzichte van vorig jaar, zie ik een groot verschil. Daarnaast wonnen we afgelopen zondag ook een zware wedstrijd bij FC Utrecht (1-2), drie dagen na een Europees duel. Dat was vorig jaar ondenkbaar.”

Opstelling AZ – Vojvodina

AZ won dus twee uitduels op rij en daarom geeft Van den Brom dezelfde elf weer de kans om de 0-3 uit Servië te verzilveren in Alkmaar: Rochet; Johansson, Van Eijden, Vlaar, Haps; Luckassen, Wuytens, Henriksen; Jahanbakhsh, Friday, Garcia.

Markus Henriksen speelt dus nog dit duel voor AZ. De 24-jarige middenvelder wilde eigenlijk vertrekken na ruim vier jaar in Alkmaarse dienst. Anderlecht heeft al interesse getoond in Henriksen. Alleen zou de Belgische club internationaal nog geen stapje omhoog zijn, want Anderlecht staat net als AZ op het randje van de groepsfase van de Europa League na een 0-3 zege op Slavia Praag.

Wedden op AZ – Vojvodina Novi Sad