Dnjepr – Sevilla Europa League finale. Geen stuiver werd er een aantal weken geleden gegeven voor Dnjepr Dnjepropetrovsk, dat toen net Ajax uitschakelde in de Europa League. De ploeg zou de Amsterdammers puur op geluk en anti-voetbal hebben uitgeschakeld en de volgende ronde (de kwartfinale) zou toch zeker wel het eindstation zijn voor de Oekraïners. Hoe anders is het nu, op 27 mei, wanneer de Oekraïense subtopper in de finale van diezelfde Europa League speelt tegen het soevereine Sevilla uit Spanje. De Spanjaarden, die hun Europa League titel kunnen prolongeren, zijn dé uitgesproken favoriet voor vanavond maar waren Ajax, Club Brugge en Napoli dat ook niet?

Dnjepr – Sevilla: Konoplyanka, de smaakmaker

Het verwachte spelbeeld van vanavond is dan ook al door honderden verschillende analisten duidelijk gemaakt. Sevilla zal op zoek gaan naar de overwinning en Dnjepr zal niet veel meer doen dan tegenhouden, tegenhouden en nog eens tegenhouden. Maar na de uitschakeling van vele klasse ploegen in de Europa League is het nog maar de vraag of je Dnjepr zo laag mag inschatten. De ploeg uit het oorlogsgebied van Oekraïne heeft naast een solide defensie een aantal aanvallers tot haar beschikking waar menig Eredivisieclub U tegen zegt. Met name over de kwaliteiten van Konoplyanka wordt veel gesproken en diezelfde naam wordt zelfs al genoemd bij Europese topclubs als Liverpool. Kan hij vanavond wederom het verschil maken voor de hard werkende ploeg?

Sevilla favoriet Europa League finale Dnjepr – Sevilla

Afijn, hoe lang of kort je er ook over spreekt: Sevilla is en blijft de favoriet van vanavond. De club uit het Zuiden van Spanje presteert zowel in de Primera Division als de Europa League al het hele seizoen constant en legt wekelijks prima voetbal op de mat. In de Europa League won Sevilla bijvoorbeeld al betrekkelijk eenvoudig van onder andere Zenit Sint Petersburg, Villareal en Borussia Mönchengladbach. Ook in de Spaanse hoogste divisie deden ze lang mee om top 4 van Spanje te bereiken maar uiteindelijk werd de vijfde stek de eindbestemming. Dit houdt in dat Sevilla ook volgend jaar opnieuw in de Europa League te bewonderen zal zijn en het wellicht op zoek mag naar de derde titel op rij.

Europa League Finale 2015

De Europa League finale Dnjepr – Sevilla begint vanavond om 20:45 uur in het Nationaal Stadion in Warschau.