Zondag om 14:30 uur kan Ajax de Eredivisie definitief naar zijn hand zetten, als een bezoek wordt afgelegd bij Vitesse in Arnhem. Wint Ajax en laat Feyenoord punten liggen tegen RKC, dan is Ajax voor de vierde keer achter elkaar kampioen van Nederland.

Ajax heeft 12 punten meer

Koploper Ajax heeft na 30 wedstrijden 65 punten, Vitesse heeft er twaalf minder en staat op de vierde plaats. De afgelopen zes wedstrijden hebben Ajax 14 punten opgeleverd en Vitesse haalde er tien op. De Amsterdamse club is al achttien duels achtereen ongeslagen in de Eredivisie. Voor uitwedstrijden geldt dat Ajax al elf keer na elkaar niet heeft verloren.

Beide clubs wonnen drie van de vorige zes afgelopen confrontaties. Opvallend won Ajax wel vier van de laatste zes uitwedstrijden tegen de Arnhemmers en bovendien scoorde het in die periode zestien goals. Eind januari werd het in het kader van de KNVB Beker 0-4 in het Gelredome.

De KNVB is present in het Arnhemse stadion om Ajax eventueel voor de 33e keer tot kampioen te kronen. De officiele huldiging zou in dat geval echter nog op zich laten wachten. Ajax wil na de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, volgende week, een feest organiseren.

Ajax mist beslissende spelers

Ajax mist verdediger Niklas Moisander en Thulani Serero. Laatstgenoemde zou je met enige goede wil kunnen omschrijven als een speler die een wedstrijd uit het niets kan beslissen. En dat is precies het type speler dat Ajax nu mist. Althans, dat vindt trainer Frank de Boer. “Als we weg zijn, zijn we niet echt weg. Als Barcelona of Real Madrid de bal heroveren, staan ze in drie of vier passen voor het doel”, legt hij uit. “Neem Gareth Bale. Die pikt de bal achterin op en loopt in zijn eentje het hele veld over. Dat is een kwaliteit die wij niet bezitten.Wij missen jongens die individueel het verschil kunnen maken met een actie. Het gaat vaak één of twee fases goed, de laatste niet. Dat is jeugdigheid en soms een gebrek aan kwaliteit.”

Vitesse wil feest bederven

Peter Bosz, de trainer van Vitesse, heeft er natuurlijk geen zin in om mee te werken aan een Amsterdams feestje. “We hebben de punten nodig. We moeten zondag winnen van Ajax”, zegt hij ferm. Vitesse heeft zich nog niet verzekerd van Europees voetbal. “We willen bij de eerste vier eindigen.Dat ze kampioen kunnen worden? Daar zijn wij niet mee bezig. Het is voor ons wel een extra motivatie. Ik moet er niet aan denken.”

Seizoen vol tumult bij Vitesse

Vitesse startte dit seizoen uitstekend en nestelde zich aan de kop van de ranglijst. Vanaf november 2013 kwam de klad er in. Eigenaar Merab Jordania stapte op, de regionale held Theo Janssen liep een knieblessure op die hem dwong om zijn carriere te beëindigen, in de winterstop was er tumult omtrent de ingehouden reisvergunning voor de Israëlische Dan Mori en momenteel heeft diezelfde Jordania voor consternatie gezorgd met bedreigingen en claims dat Chelsea eigenlijk de baas is in Arnhem.