Zondag om 14:30 uur trappen Heracles en Ajax af in Almelo. Het is de 33e en zeer waarschijnlijk beslissende speelronde in de Eredivisie. Ajax heeft aan één punt genoeg om voor de vierde keer achter elkaar kampioen te worden van Nederland.

De voorsprong van koploper Ajax op nummer twee Feyenoord bedraagt zes punten. Met nog twee duels voor de boeg zijn er twee scenario`s waarin Ajax de landstitel grijpt: Ajax pakt minstens één punt of Feyenoord wint niet van Cambuur.

Nederlaag Ajax in bekerfinale is niet vergeten

Uiteraard is de 5-1 nederlaag van Ajax tegen PEC Zwolle in de finale van de beker nog lang niet vergeten. Het was een bizarre twist in het kleine sprookje dat Ajax aan het vertellen was. Ajax had de kans om voor het eerst de Super Cup, de landstitel en de KNVB Beker in één seizoen te winnen. Voor trainer Frank de Boer zou het zijn eerste dubbel zijn. In plaats daarvan bespotte PEC de labiele defensie van Ajax en vlogen zo ongeveer 90% van hun kansen in het doel. Daar waar Ajax al het hele seizoen grote moeite heeft om balbezit om te zetten in doelpogingen en goals. Vorig seizoen scoorde Ajax 83 goals, het jaar daarvoor zelfs 93 en in 2011 waren het er 72. Momenteel staat Ajax op 66 doelpunten.

Ajax won vijf van de vorige zes duels met Heracles

Uit de vorige zes duels haalden de gasten twaalf punten, Heracles staat op zes uit zes. Vijf van de zes laatste onderlinge duels werden een prooi voor Ajax en éénmaal werd het gelijk. In thuiswedstrijden van de Tukkers tegen de Randstedelingen is het beeld precies hetzelfde. Het doelsaldo van Heracles was in die laatste zes thuiswedstrijden tegen Ajax iets beter, maar nog steeds slecht: zeven voor, zeventien tegen.

Kampioen is twintig eredivisieduels ongeslagen

Ajax staat aan de start van deze potentiële kampioenschapswedstrijd met een reeks van twintig eredivisiewedstrijden zonder nederlaag in de rugzak. Heracles verzuimde zijn twee vorige thuiswedstrijden te winnen. Vier spelers van Heracles zijn geschorst: Bart Schenkeveld, Ben Rienstra, Thomas Bruns en Bryan Linssen. Ajax mist verdediger Niklas Moisander, waardoor De Boer het duo Stefano Denswil en Joël Veltman in het centrum van de defensie zal posteren.

Frank de Boer wil schaamte wegspelen

De trainer van Ajax verwacht een reactie op de beschamende vijfklapper die de ploeg opliep in de bekerfinale. “Natuurlijk spookt die finale nog door de hoofden. Maar we kunnen niets veranderen aan die wedstrijd. Wat we wel kunnen doen is zondag iets rechtzetten. Ik heb gezegd dat ze de nare smaak van zondag mee moeten nemen naar zondag. Dat wil je namelijk niet nog een keer voelen. Dat gevoel van schaamte. Dat moet je zoveel energie geven om een goed resultaat neer te zetten”, aldus De Boer.

In alle vorige negen duels tegen Heracles scoorde Ajax minstens drie goals.

De opstelling van Ajax

Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Denswil, Boilesen; Klaassen, Blind, Serero; De Sa, Sigthórsson, Schöne.
Wissels: Vermeer, Poulsen, Van der Hoorn, Duarte, Bojan, Ligeon, Kishna.