Zaterdag om 18:45 uur voetbalt Go Ahead Eagles tegen Roda JC. De gastheer staat op de veilige dertiende plaats en kan in theorie nog ergens uitkomen tussen plek negen en vijftien. Roda JC staat laatste en heeft drie punten nodig om nog een kans te maken op het ontlopen van directe degradatie.

Tomasson wil stand van Ajax – NEC weten

De trainer van Roda, Jon Dahl Tomasson, zit vermoedelijk in zijn dug-out met een transistorradio naast hem. De stand van de match tussen Ajax en NEC is even belangrijk als de prestatie van zijn mannen tegen Go Ahead. Alleen als NEC nul punten haalt tegen Ajax kan Roda de laatste plek inruilen voor de zeventiende. In dat geval kunnen de Limburgers proberen via de nacompetitie het vege lijf te redden.

Roda JC verloor thuis met 1-4 van Go Ahead

Go Ahead Eagles presteerde in de vorige zes eredivisieduels wisselvallig met twee overwinningen en drie nederlagen. Roda deed het uiterst beroerd met één gelijkspel en verder vijf nederlagen. Eerder dit seizoen verloor Roda in eigen huis met 1-4 van Go Ahead. Binnen tien minuten had Jarchinio Antonia de gasten op 0-2 gezet.

Foeke Booy wil 41 punten

Foeke Booy, trainer van Go Ahead, legt uit wat zijn mannen in de slotwedstrijd motiveert. “Het zit hier morgenavond echt bom- en bomvol, er zal een fantastische sfeer zijn. We willen door de veertigpuntengrens en graag boven PEC Zwolle eindigen. Ik vind gewoon: als je met 41 punten de boeken in kunt, mag je dat nooit laten liggen”, aldus de trainer.

Roda JC sinds 1973 in Eredivisie

Roda JC komt sinds 1973 non-stop uit in de hoogste divisie van het Nederlandse betaald voetbal. Het hoort nu nog thuis in een kort rijtje met clubs die nooit degradeerden uit de Eredivisie. De andere vier zijn FC Utrecht, Ajax, PSV en Feyenoord. In 2009 en ook vorig jaar ontsnapten de Limburgers via de nacompetitie aan degradatie. Trainer Tomasson zegt dat hij ondanks de wankele positie van zijn werkgever nog wel goed slaapt. Zal dat ook nog lukken als hij in het geschiedenisboek van het trotse Roda JC de zwartste bladzijde toevoegt? “We hebben jongens in de ploeg die in kansrijke positie niet op doel schieten, omdat ze te weinig vertrouwen hebben. Maar er moet gewoon geschoten worden”, zegt hij. Lees hier of die bewering wel klopt.

Verdediging Roda is lek

Go Ahead mist Joost Krijns, Tom Oostinjenand en Kevin Spanjaard, bij Roda zijn Arnaud Sutchuin en Anco Jansen absent. In tien van zijn elf vorige uitwedstrijden kreeg Roda minstens twee tegengoals.