Feyenoord – PSV Johan Cruijff Schaal 2016. Om 18:00 uur vandaag verzorgen Feyenoord en PSV in de Amsterdam Arena de opening van het seizoen. De landskampioen en bekerinnaar strijden om de Super Cup, die voor de 21e keer wordt vergeven.

Johan Cruijff Schaal 2016 – Feyenoord – PSV

Voor beide ploegen is het moment gekomen om de fans te tonen waar in de afgelopen weken aan is gewerkt. Oefenwedstrijden en de resultaten daarvan zijn allemaal niets meer waard, zodra er echte prijzen te verdienen vallen. Sinds 1996 draagt de Super Cup de naam van de eerder dit jaar overleden Johan Cruijff, maar daarvoor werd er ook al zes keer om gestreden. PSV is met tien overwinningen de recordhouder, Feyenoord staat op twee.

PSV heeft zich redelijk gedeisd gehouden op de transfermarkt en verkocht Jeffrey Bruma aan Wolfsburg, terwijl de leenperiodes van Marco van Ginkel en Maxime Lestienne afliepen. Vooralsnog is niet de knip getrokken voor aanwinsten. Bij Feyenoord is de blikvanger qua aankopen de Deense spits Nicolai Jorgensen. Ook is er een zwik talenten uit de jeugdploeg overgeheveld naar de A-selectie.

Geen verlenging in Super Cup wedstrijd

Overigens zijn er een paar nieuwe regels van kracht bij deze match. Voorheen zou er bij een gelijke stand na negentig minuten worden verlengd. De KNVB wil PSV en Feyenoord zo aan het begin van het seizoen niet belasten met al die extra speelminuten. Daarom zal er na reguliere speeltijd als het gelijk staat, direct worden begonnen met een strafschoppenserie.

Daarnaast is het vanaf nu voor clubs in het betaalde voetbal toegestaan om 23 spelers in de wedstrijdselectie op te nemen. Voorheen was het maximum 18. Concreet betekent het dat trainers voortaan uit twaalf wisselspelers kunnen kiezen, dat er meer voetballers in de dug out en dus minder op de tribune plaats zullen nemen. De KNVB wil met deze ruimere inclusie het teamproces van clubs stimuleren. Ook zullen jonge talenten op deze manier sneller in aanmerking komen voor een invalbeurt.

PSV favoriet Johan Cruijffschaal

Beide ploegen wonnen drie van de afgelopen zes onderlinge duels. Ook kwamen ze daarin elk elfmaal tot scoren. Landskampioenen zijn tot nu toe in de Nederlandse Super Cup de bovenliggende partij. Zij wonnen al 15 keer deze prijs en bekerwinnaars negenmaal. Ook werd tweemaal de nummer twee van de competitie de winnaar (na jaren waarin de landskampioen ook de beker had gewonnen).

Wedden op voetbal