Feyenoord – Ajax Eredivisie. Zondag om 14:30 uur is het een hels kabaal in De Kuip als De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax begint. Beide clubs hebben na acht speelronden zestien punten, vijf minder dan koploper PSV.

Ondanks dat de rivalen uit Rotterdam en Amsterdam elkaar dus niet ontlopen op de ranglijst, leeft het idee dat Ajax de weg omhoog heeft gevonden terwijl de huidige landskampioen wat stagneert. Dat beeld wordt uiteraard vooral ook opgeroepen door de droevige prestaties in de Champions League. In Europa is Feyenoord op drie nederlagen op rij getrakteerd met een totaal doelsaldo van min zeven.

Feyenoord – Ajax Klassieker Eredivisie

De Klassieker leverde in drie van de laatste zes edities geen winnaar of verliezer op. Daarnaast won Ajax tweemaal en Feyenoord dus eenmaal. Opvallend genoeg leverden de vorige zes ontmoetingen in De Kuip precies dezelfde verdeling op (totaal doelsaldo 6-7).

Dat is vanuit Rotterdams perspectief een karige score, want in De Kuip verwacht het Legioen de hoofdstedelijke vijand wat meer te kunnen intimideren. Wel heeft de ploeg maar een van de 21 laatste thuisduels in de Eredivisie verloren.

Bart Nieuwkoop in basis?

Marcel Keizer van Ajax kon in de aanloop naar het weekend met een volledig fitte selectie trainen. Afgelopen weekend vielen Siem de Jong, Kasper Dolberg en Daley Sinkgraven in, hopend dat ze genoeg lieten zien om zich terug te knokken naar een basisplaats. Bij Feyenoord stroomt spits Nicolai Jorgensen geleidelijk weer in. Renatio Tapia moet verstek laten gaan door hamstringklachten.

Feyenoord-rechtsback Bart Nieuwkoop hield onlangs de domper tegen Shakhtar Donetsk in de Champions League hoop over aan de Europese match. Het sterke begin van de Rotterdammers moet tegen Ajax de hele wedstrijd volgehouden worden. Oftewel: “Als we het compact houden, kunnen onze middenvelders in de duels komen. Dan is Feyenoord sterk.” Karim El Ahmadi wil het aan laten komen op fysieke strijdlust. “Dat is toch onze kracht, de tegenstander achteruit drukken, de duels aangaan. Ook zondag tegen Ajax.”

Voorspellingen Feyenoord – Ajax

Beide ploegen hebben dit seizoen nog weinig minuten achter gestaan; Ajax in totaal 77 en Feyenoord 145 minuten. In de drie matches waarin ze gezamenlijk met 0-1 achter kwamen te staan, faalden ze telkens nog een punt te halen. De eerste goal maken is natuurlijk altijd een grote boost en deze ploegen weten hoe ze dat niet uit handen moeten geven.

Uitslag Feyenoord – Ajax voorspellen? Ajax is licht favoriet op 2.32, gelijkspel noteert 3.45 en winst Feyenoord 2.90. De trend in de Kuipklassiekers is weinig goals. Minder dan drie goals noteert 2.08. Bij bookmaker Mr Green staan meer dan 100 weddenschappen op de Klassieker voor je klaar!