De ontsnapping van FC Barcelona vorige week in de Champions League was natuurlijk wonderbaarlijk. En daardoor is het mogelijk dat de kwartfinales van het Kampioenenbal voor de helft uit Spaanse clubs zal bestaan.

Maar we beginnen in Italië. De afgelopen 15 jaar ging de Champions League acht keer naar Spanje, drie keer naar Engeland en drie keer naar Italië.

Juventus – FC Porto

Alleen was het twee keer AC Milan en één keer Internazionale. De Italiaans landskampioen van de afgelopen vijf jaar, Juventus, wacht al sinds 1996 op hernieuwd Europees succes. Twee jaar geleden reikte de Oude Dame tot de finale, maar toen was FC Barcelona te sterk.

Na een ongeslagen groepsfase lijkt Juventus nu in elk geval op weg naar de kwartfinale. Want in Portugal was de ploeg van trainer Massimiliano Allegri al met 2-0 te sterk voor FC Porto. En met acht punten voorsprong in de Serie A kan Juventus zich bijna maximaal richten op de Champions League. Spits Gonzalo Higuain zal wel een goaltje lusten, want hij scoorde slechts eenmaal in de afgelopen vijf wedstrijden.

Leicester City – Sevilla

Dan naar de eerste van de twee Spaanse clubs die zich nog bij FC Barcelona en Real Madrid in de kwartfinale kunnen voegen. Sevilla werd sterk tweede in de groep achter Juventus en kreeg een fijne loting in de vorm van Leicester City. Drie weken geleden stond Sevilla na een uur spelen met 2-0 voor. Maar de 2-1 van Jamie Vardy zorgde ervoor dat Leicester City in eigen huis nog een ‘fighting chance’ heeft.

Sevilla kende in elk geval geen goede aanloop naar dit duel, met tweemaal een 1-1 gelijkspel tegen Spaanse laagvliegers. Leicester City – inmiddels 15e in de Premier League – pakte juist twee broodnodige overwinningen in eigen huis, op Liverpool en Hull City. Het Sevilla van trainer Jorge Sampaoli kan zijn borst dus natmaken.

Atlético Madrid – Bayer Leverkusen

Iets zekerder van de Champions League kwartfinale lijkt Atlético Madrid. Natuurlijk is van alles mogelijk in deze editie, maar een 4-2 zege uit bij Bayer Leverkusen drie weken geleden zou toch moeten volstaan.

Trainer Diego Simeone zal vooral hameren op een strakke defensie. Want de twee tegengoals van het uitduel had hij liever niet gezien. De afgelopen twee competitieduels hield Jan Oblak in elk geval de nul. En dat terwijl Bayer Leverkusen sinds het vorige treffen negen tegengoals in drie duels moest slikken.

Wedden op Champions League

Bookmaker 888Sport weet dat Juventus een solide ploeg is en zet ze daarom ook als favoriet neer met 1.68 op de zege, tegen 5.75 voor FC Porto. Sevilla kan het dus lastig krijgen in Engeland, zij noteren 2.20 op een tweede zege en plaatsing voor de kwartfinale. Leicester City staat op 3.25 voor in elk geval de overwinning.

Plaatsing voor de kwartfinale staat voor Leicester op 3.70. Tenslotte is ook Atlético Madrid favoriet 1.65 op winst. En natuurlijk leent dit duel zich ook goed voor ‘both teams to score’ op 1.77. Lees: wedden op voetbal.

Programma Champions League

Dinsdag 14 maart
20.45 Juventus – FC Porto
20.45 Leicester City – Sevilla

Woensdag 15 maart
20.45 AS Monaco – Manchester City
20.45 Atlético Madrid – Bayer Leverkusen