Champions League. Dinsdag en woensdag worden de heenwedstrijden in de halve finale van de Champions League gespeeld. Eerst trappen om 20:45 uur Manchester City en Real Madrid af, de dag erna gevolgd door Atletico Madrid versus Bayern München.

Manchester City – Real Madrid

Voor het eerst heeft Manchester City zich bij de laatste vier van het miljoenenbal genesteld. Opvallend genoeg gebeurt dat in een zwak binnenlands seizoen, want in de Premier League is Man City na een fatsoenlijke start flink achterop geraakt bij Leicester en Tottenham Hotspur. Clubs met een toch veel bescheidener budget dan de Citizens.

De maand april is echter tot nu toe uitstekend voor Manchester City. De ploeg won vijf van zijn zeven matches en speelde tweemaal gelijk. Yaya Toure ontbreekt, maar zeer belangrijk is de beschikbaarheid van Vincent Kompany. Als de Belgische verdediger present is bij Manchester City, dan haalt de club gemiddeld 2,1 punten per match. Zonder hem, zakt dat tot 1,6.

Real Madrid had het in de vorige rondes erg moeilijk met AS Roma en Wolfsburg. Maar hoe groot de problemen ook zijn bij de Koninklijke, met een voorhoede bestaande uit Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Gareth Bale, is redding altijd nabij. Ronaldo staat in de Champions League al op zestien goals, Bale heeft dit seizoen in 21 optredens 18 goals gemaakt.

Atletico Madrid – Bayern München

En weer heeft Diego Simeone het geflikt. Net als twee jaar geleden schakelde zijn Atleti landgenoot FC Barcelona uit en wederom doen “de matrassenmakers” weer mee om de Spaanse titel (die ze in 2014 ook veroverden). PSV merkte in de achtste finale al dat de achterhoede van Atletico schier onpasseerbaar is en vervolgens werd het magische MSN-trio van Barcelona aan banden gelegd. In twee matches maakte Barca maar een goaltje tegen Atleti. Keeper Jan Oblak heeft in 51 partijen liefst 32 keer geen treffer hoeven dulden.

Een aderlating voor Simeone is het gemis van Diego Godin, absoluut een der beste verdedigers ter wereld, die ook nog eens bloedlink is bij spelhervattingen. Bij Bayern ontbreken er ook wel wat toppers, zoals Arjen Robben en Jerome Boateng, terwijl er twijfels zijn over Kingsley Coman.
Het is wel duidelijk welk team de bal zal opeisen. De speelstijl van Pep Guardiola’s mannen drijft op balbezit, controle en verstikking. Atletico Madrid zal negentig minuten lang storen en het middenveld volproppen, daarmee de Rekordmeister dwingend om de flanken op te zoeken. Nu Robben absent is en Franck Ribery versleten oogt, zal de magie van Douglas Costa moeten komen.