Dinsdag om 18:00 uur begint Zenit tegen Standard Luik in de laatste voorronde van de Champions League. Na de 0-1 nederlaag in Luik wordt het een lastige klus voor de Belgen om de groepsfase van het toernooi te bereiken.

Standard Luik – Zenit 0-1

De schade ontstond vorige week al in de zestiende minuut door een goal van Oleg Shatov. Even daarvoor had de Braziliaan Hulk al de openingstreffer kunnen maken, maar zijn poging werd knap gekeerd door keeper Eiji Kawashima. Hij was kansloos toen Criscito zijn ploeggenoot Danny aanspeelde in het strafschopgebied, waarna de Portugees de bal op zijn borst aannam en aan Hulk gaf. Hij stond de bal af aan Shatov en de Rus schoot met de zijkant binnen.

Luik kwam tegen de Russische club tot vier schoten op goal. Tony Watt en Jeff Louis waren ongelukkig in de afwerking. Daarnaast waren er nog twee afzwaaiers aan de kant van Standard, terwijl Zenit drie schoten op goal produceerde plus zes afzwaaiers. Wel hadden de Russen veel meer balbezit: 62%.

In het weekend kwamen de clubs uit in hun nationale competities, waarbij Zenit thuis met 2-0 won van Amkar en Standard Luik thuis 2-2 gelijk speelde tegen Westerlo, dat 20 minuten met tien man speelde.

De Camargo houdt hoop

Mochten de Rouches het niet redden in St. Petersburg, dan mag de ploeg verder in de groepsfase van de Europa League. Aanvaller Igor de Camargo heeft zijn blik echter nog op de CL gereicht. “Ik hoop dat we in de eerste helft niet altijd gaan denken aan verdedigen, zoals we thuis gedaan hebben. Ik hoop op meer druk naar voren. Dat is onze sterkte. We hebben vorige week hun middenveld te veel ruimte gegeven en uit die fout moeten we leren”, aldus de Braziliaanse Belg.

Guy Luzon: van 5% naar 4%

Guy Luzon, trainer van Luik, vond vorige week voor de heenwedstrijd dat zijn ploeg 5% kans had om te overleven. Een erg laag getal, waardoor er weinig ruimte overbleef om na de nederlaag het neerwaarts aan te passen. Luzon houdt het daarom nu maar op 4% kans, want 0% klinkt wel erg akelig. Wel is hij positief over de prognose voor het weer: regen, regen en nog meer regen. “Dit is Belgisch weer. Wij zijn niets anders gewoon. Het balbezit zal voor Zenit zijn. Wij kunnen enkel gokken op een scherpe tegenaanval”, zegt Luzon.

Witsel in, Hulk out

Zenit beschikte in de uitwedstrijd niet over de Belg Witsel. Hij keert vermoedelijk in deze return terug. Hulk zal waarschijnlijk niet starten. Bij Luik is er twijfel over Stam, De Sart, Marquet, Lumanza en Carcela.

Club Brugge, Standard en tweemaal Anderlecht hebben eerder Zenit in een uitwedstrijd bekampt. Telkens konnen de Belgische clubs niet winnen.

De waarschijnlijke opstellingen:

Zenit: Lodygin; Criscito, Lombaerts, Garay, Smolnikov; Tymoshchuk, Witsel, Danny, Shatov; Rondón, Kerzhakov.

Standard: Kawashima; Ciman, Teixeira, Arslanagic, Van Damme; Mpoku, Faty, Louis, Mbombo; De Camargo, Watt.

Het programma

18:00 Zenit St. Petersburg – Standard Luik

20:45 BATE Borisov – Slovan Bratislava

20:45 Celtic – Maribor

20:45 APOEL Nicosia – AaB

20:45 FC Porto – Lille