Champions League Ajax – PAOK. Dinsdag om 20:45 uur ontvangt Ajax in de eigen Amsterdam Arena het Griekse PAOK. Het is de heenwedstrijd in de derde en voorlaatste voorronde van de Champions League. De return volgt de week daarop.

Zes jaar geleden troffen de Amsterdammers PAOK voor het laatst. Destijds werd het thuis 1-1 en uit 3-3. De huidige selecties van beide teams lijken totaal niet meer op de groepen van toen, al is het de vraag of Ajax in de tussenliggende periode zoveel is opgeschoten. Op nationaal niveau is het titelabonnement uit handen gegeven aan PSV, dat in 2015 en 2016 de schaal greep, en op Europees niveau is het al jarenlang zeer karig wat de Godenzonen laten zien.

Het probleem dat Ajax parten speelt is duidelijk: talenten kunnen de lokroep van rijkere clubs in meer glamoureuze competities niet weerstaan. Daardoor moet elke zomer opnieuw een collectief worden gebouwd. Ditmaal ook nog eens onder leiding van een nieuwe trainer. Frank de Boer is opgevolgd door Peter Bosz, die nu zijn eerste competitieve match op de bank van de Amsterdammers zal beleven.

Diego Bisewar heeft er zin in

PAOK heeft ook zo zijn problemen. Onlangs werd Robert Mak verkocht aan Zenit. De 25-jarige middenvelder was een vastse waarde bij de Grieken en was met Slowakije present op Euro 2016. De twee Nederlanders bij PAOK zijn de club wel trouw gebleven, te weten Diego Bisewar en Garry Rodrigues.

Bisewar heeft wel zin in het treffen met de club waar hij ooit voor speelde. “Het elftal van PAOK groeit steeds meer naar elkaar toe. Als het eenmaal gaat lopen, kunnen we het Ajax lastig maken,”, aldus Bisewar, die ook uitkwam voor Feyenoord. “Ajax is ook nog zoekende, net als wij, vergeet dat niet, onder een nieuwe trainer.”

Peter Bosz wil stempel drukken

Het resultaat telt natuurlijk vooral in dit tweeluik. Vorig jaar sneuvelde Ajax in deze fase van de Champions League, terwijl het voor de centen en het geluksgevoel van de fans cruciaal is dat eindelijk weer wat Europese progressie wordt gemaakt. Maar Bosz zal ook willen laten zien dat hij naar Amsterdam is gekomen om zijn stempel te drukken. Bij Vitesse drilde hij zijn mannen met offensieve opdrachten. Bij balverlies moet niet sloompjes worden gereageerd, maar direct gegroepeerd worden afgejaagd.

Wedden op voetbal