Cyprus – België WK 2018 kwalificatie. Als nummer 2 van de FIFA wereldranglijst is België groepshoofd in deze WK-kwalificatie. Dat betekent op papier alleen mindere tegenstanders. Maar Cyprus uit kan lastig zijn. Ook Oranje komt vanavond in actie. Zweden – Nederland wordt net als alle andere WK kwalificaties om 20.45 uur afgetrapt.

Cyprus – België WK kwalificatie

Na veel tumult in Belgisch voetballand stapte afgelopen zomer Marc Wilmots toch op als bondscoach van België. Er waren veel kandidaten om de Rode Duivels te leiden – waaronder Louis van Gaal – maar uiteindelijk werd het Roberto Martinez, kort daarvoor ontslagen als trainer van Everton. Hij trok nog een assistent-bondscoach van formaat aan in de vorm van Thierry Henry.

Het ‘debuut’ van de Spanjaard als bondscoach van België verliep echter niet zoals hij gewild had. Tegen zijn thuisland Spanje werd het 0-2 in Brussel. Maar Martinez blijft positief. “Het was zwaar na de wedstrijd tegen Spanje maar ik ben tevreden over de houding van de spelers en hoe ze nadien op training hebben gewerkt. Tegen Spanje was het 25 minuten goed, maar dat hielden we niet vol omdat Spanje zo sterk was.”

Rode Duivels moeten Cyprus kunnen verslaan

De eerste tegenstander van België deze WK kwalificatie is een bekende. Cyprus was immers ook opponent in de afgelopen EK-kwalificatie. In België werd het toen 5-0 voor de Rode Duivels, maar op Cyprus slechts 0-1. Martinez is beducht voor Cyprus, maar niet bang. “Cyprus won onder meer tegen Israël en pakt niet veel tegendoelpunten. De ploeg is enthousiast en het thuispubliek luidruchtig. Het veld ligt er niet geweldig bij, maar dat mag geen excuus zijn. We willen hier iets neerzetten. We moeten evenveel honger hebben als Cyprus. De omstandigheden zijn niet ideaal maar dat moeten we aankunnen. We moeten Cyprus gewoon verslaan.”

Eden Hazard en Kevin De Bruyne

Martinez behoudt wel een tactiek die door zijn voorganger Marc Wilmots ook is gebruikt. Hij vindt namelijk Eden Hazard en Kevin De Bruyne zijn gevaarlijkste spelers. “We moeten nieuwe manieren vinden om onze beste spelers in één-tegen-één-situaties aan de bal te krijgen. Eden Hazard moet de bal hebben, tegen Spanje kreeg hij die niet. We moeten Eden dus aan de bal krijgen in de beslissende zone – net als Kevin De Bruyne.”

Opstelling België

De Spaanse bondscoach van de Belgen gaf ook al een ander deel van de opstelling weg. Zo lijkt Marouane Fellaini ook op het middenveld te mogen acteren, al is het de vraag of hij dat 90 minuten volhoudt na een lichte rugblessure. Zijn basisplek gaat vermoedelijk ten koste van Axel Witsel. Voorin lijkt Romelu Lukaku weer het duel der spitsen te winnen van Christian Benteke, Divock Origi en Michy Batshuayi.

Voorspellingen Cyprus – België

Programma WK Kwalificatie

Dinsdag 6 september
20.45 Wit-Rusland – Frankrijk
20.45 Bulgarije – Luxemburg
20.45 Zweden – Nederland
20.45 Andorra – Letland
20.45 Faeröer – Hongarije
20.45 Zwitserland – Portugal
20.45 Bosnië-Herzegovina – Estland
20.45 Cyprus – België
20.45 Gibraltar – Griekenland