Vrijdag om 21:00 uur start Spanje versus Nederland, een reprise van de vorige WK-finale. Hier zijn tien statistieken omtrent het eerste duel van Oranje op het WK 2014.

Lees hier de preview.

Spanje versus Nederland

1 Ook in 1990 ontmoetten de finalisten van het voorgaande Wereldkampioenschap elkaar in de groepsfase van het daaropvolgende WK. Destijds versloeg West-Duitsland de regerend kampioen Argentinië met 1-0.

2 Vier jaar geleden verloor Spanje zijn openingswedstrijd. Daarna regen “La Furia Roja” zes overwinningen aan elkaar en werd Spanje het eerste land dat na verlies in het openingsduel toch kampioen werd.

3 Vicente del Bosque, bondscoach van Spanje, heeft bij 25 WK-kwalificatieduels en WK-duels op de bank gezeten. Spanje verloor in die periode slechts één duel en dat was de 1-0 tegen Zwitserland op het WK 2010.

4 David Villa is de topscorer aller tijden van Spanje op een WK. De spits die afgelopen seizoen voor Atletico Madrid speelde was betrokken bij zeven van de negen laatste WK-doelpunten van Spanje: zes goals, één assist.

5 Spanje won zijn zes laatste WK-wedstrijden en dat is de beste reeks in de geschiedenis van het land. De vier vorige zeges werden bereikt via de uitslag 1-0.

6 In zijn vier vorige WK-duels kreeg Spanje geen tegengoals en ook dat is de beste reeks ooit voor het land. Alleen Italië (1990) en Zwitserland (2006 plus 2010) hebben ooit een langere reeks zonder doelpunten neergezet: vijf.

7 Nederland worstelde zich in zijn zeven vorige deelnames aan een WK door de groepsfase heen.

8 Robin van Persie is topscorer van de Europese kwalificatiezone met elf goals.

9 Beide landen wonnen vier van de negen ontmoetingen. In 2010 vond de enige confrontatie op een WK plaats.

10 Op de tien laatste WK’s won de titelverdediger slechts drie van zijn tien openingswedstrijden. Vier keer werd gelijk gespeeld door de regerend kampioen. Vier jaar geleden speelde Italië met 1-1 gelijk tegen Paraguay.