Als Ruud Gullit een persmomentje pakt, dan pakt hij ook meteen goed uit. In gesprek met persbureau Reuters besloot de voormalige spits van AC Milan en Oranje iets te zeggen over de kansen op het WK Voetbal van landen uit alle continenten. Zodat zijn woorden vervolgens ook in elke windstreek geprint worden.

China

Natuurlijk wilde Gullit wel iets aardigs zeggen over iedereen. Het is niet de bedoeling dat het lastig wordt om nog op vakantie te gaan in Afrika of Azië. Dus Gullit zegt over de hopeloze staat van het voetbal in China: “Ik denk telkens: er zijn 1,7 miljard Chinezen. Dan moet het toch mogelijk zijn om elf spelers te vinden die een sterk team vormen? Die zich kunnen kwalificeren voor het WK?” Het antwoord op deze retorische vragen is: kennelijk niet.

Brazilië

Gezien zijn Surinaamse roots heeft hij een zwak voor gastland Brazilië, tenslotte een buurland. “Natuurlijk is Brazilië de favoriet. Ze spelen thuis. Ze zijn te de kloppen ploeg, al levert een toernooi in eigen land wel zware druk op.” Over Oranje zegt hij: “Het is een niet zo ervaren team. Er zijn veel jongelingen, vooral in de verdediging.”

Afika op WK 2014

Voor het WK 2014 hoopt Gullit op Afrikaans succes. “Een hoop Afrikaanse landen beschikken over spelers die bij Europese toppers zitten en in de Champions League uitkomen. Misschien komen Ghana en Kameroen ver.”

Vier jaar geleden wist alleen Ghana de groepsfase te overleven. Het gewenste thuisvoordeel van Afrikaanse landen op de eindronde in Zuid-Afrika bleek niet groot genoeg. De zes Afrikaanse landen op het WK 2010 speelden op dat toernooi twintig matches. Het leverde slechts vier overwinningen op, waarvan eentje via een verlenging.

FIFA ranking

Ook de FIFA ranking biedt de vertegenwoordigers van “het donkere continent” weinig hoop. Niemand is een grote fan van de lijst, maar het zegt toch wel iets dat het hoogst genoteerde Afrikaanse land, Ivoorkust, slechts de nummer 21 is. Van de vijf Afrikaanse deelnemers hebben er drie de laagste Fifa-notering in hun groep en zijn er twee de op één na laagst geplaatste in de groep.