Nederland tegen Mexico

Nederland en Mexico hebben zes interlands tegen elkaar gespeeld, maar de voetbalband tussen de landen heeft meer om het lijf dan die wedstrijden. Twintig jaar geleden werd bijvoorbeeld Leo Beenhakker aangesteld als coach van het Mexicaanse Club America. Don Leo hield het niet lang vol, want in 1995 werd hij alweer ontslagen, maar hij plaveide de weg voor meer Nederlandse coaches.

Guillermo Ochoa

In 2003 keerde Beenhakker overigens weer terug bij Club America. Hij merkte op dat er een alleraardigste keeper onder de lat stond bij de jeugd. Hij verplaatste de tiener naar het hoofdteam en liet hem debuteren. We hebben het natuurlijk over Guillermo Ochoa, die de lenzen van de wereldpers op zich gericht kreeg na zijn fabuleuze reddingen in de match tegen Brazilië.

Ook de club Chivas heeft zijn toevlucht genomen tot Nederlanders. In 1995 was Beenhakker nog blijven hangen in Mexico en hij was voor korte tijd in dienst bij Chivas. In 2003 mocht Hans Westerhof de jeugdafdeling van de club onder handen nemen. Hij kreeg een vrijbrief om de structuur van de jeugdopleiding van Ajax te kopiëren.

Johan Cruijff

In 2011 mocht Westerhof dezelfde klus klaren bij Pachuca. Eerder dit jaar stond de club met een jeugdige selectie in de finale van het zogeheten Clausura toernooi in Mexico. In mei 2012 trok Chivas een hele grote vis aan: Johan Cruijff. Hij werd adviseur van Chivas en omdat hij niet zoveel zin had om op en neer te vliegen naar Midden-Amerika zorgde Cruijff er voor dat John van ’t Schip aan de slag mocht als coach. Ze gooiden alles op de schop. De trainingsmethodes, het voedsel, zelfs de muziek die werd gedraaid: alles kwam onder controle van de Nederlanders. Chivas voelde zich gegijzeld en liet in december 2012 via een emailtje weten dat Cruijff van zijn taken was ontheven.

Toch had Chivas nog niet zijn buik vol van die Nederlandse gringo’s. Dennis te Kloese mocht het proberen als directeur sportzaken. Ook dat dienstverband duurde niet lang. Eén jaar later keerde hij terug naar zijn oorspronkelijke rol: directeur van de jeugdteams bij de Mexicaanse voetbalbond.

Eredivisie

Daarnaast zijn er drie spelers in de vermoedelijke basiself van Mexico op zondag, die ervaring hebben in de Nederlandse eredivisie. Carlos Salcido, Francisco Rodriguez (beide PSV) en Hector Moreno (AZ) kennen zodoende een paar van de Oranje-spelers. Moreno trainde onder Louis van Gaal.

Manchester United

Javier Hernandez speelt bij Manchester United en zal dus binnenkort door Van Gaal worden getraind. Zijn concurrent in de spits bij Man U is Robin van Persie. Tot slot is de bondscoach van Mexico, Miguel Herrara, opgeleid door Ricado da Volpe. Hij maakt geen geheim van zijn bewondering voor het Ajax van twintig jaar geleden en de manier waar op Van Gaal de Amsterdammers liet pressen om de bal terug te winnen.