Nog vijf nachten slapen, dan speelt Nederland op het WK Voetbal zijn openingswedstrijd tegen de regerend kampioen Spanje. En de regerend Europees Kampioen, niet te vergeten. Plus alle belangrijke internationale clubprrijzen zijn ook in Spaanse handen.

Geen wonder dus dat bondscoach Louis van Gaal zo worstelt met het kiezen van een formatie en de bijbehorende spelers. Eigenlijk is het andersom: de 62-jarige coach heeft de beschikbare spelers geanalyseerd en besloot vervolgens af te stappen van de 4-3-3 formatie waarmee Oranje al sinds jaar en dag speelt.

Training in bloedheet Rio

Zondag hebben de mannen van Oranje in het tropisch warme Rio de Janeiro een training afgewerkt. Van Gaal liet tien spelers zwoegen in een partijtje vijf tegen vijf. Alle tien deelnemers lijken te worden geprepareerd voor een start in de basis, aanstaande vrijdag. In ploeg A zaten Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Sneijder en Van Persie, in ploeg B Vlaar, Blind, De Jong, Clasie en Robben. Keeper Jasper Cillessen, vrijwel zeker de vaste doelman op het WK, hoefde zich niet in te spannen.

De minst zekere naam in de voorgaande opsomming is die van Clasie. Van Gaal ziet liever Jonathan de Guzman aan de start staan, maar de speler van Swansea is vanwege een hamstringblessure (tijdelijk) gedaald in de pikorde.

Oranje op veld Flamengo

Oranje trainde op het veld van de club Flamengo, gadegeslagen door honderden fans van de plaatselijke trots. Het was 28 graden, de juiste temperatuur om alvast voor te garen voor de cruciale match tegen Spanje. Spaanse spelers hebben qua gewenning aan temperaturen van boven de 25 graden sowieso een streepje voor op Nederlanders. Een groot deel speelt in de Spaanse competitie, zodat ze constant worden blootgesteld aan het soort omstandigheden dat ook in diverse Braziliaanse speelsteden zal terugkeren.

Premie Spanje 720.000 Euro de man

Mocht de regerend wereldkampioen zich niet voldoende kunnen oppeppen met de kans om vier eindrondes op rij te winnen, en als het eten van kilo’s Spaanse pepers ook niet helpt, dan heeft de Spaanse bond een ander wapen in handen: de winstpremie. Als Spanje het WK wint mag elke speler een bonus van 720.000 euro ophalen. Kennelijk zit er een flinke inflatie op de titel, want het bedrag is 20% hoger dan in 2010.

De KNVB beweerde laatst dat voor Oranje de bonus is afgestemd op andere landen. Misschien is er bij het overschrijven van de getallen iets mis gegaan, want de bonus is in Nederland niet 720.000 maar 270.000 euro. Als we de Spaanse bondscoach Vicente del Bosque geloven is zo’n foutje ondenkbaar, want hij vindt dat Nederland “goed georganiseerd speelt en goed geleid wordt.”