Bondscoach Louis van Gaal verwacht dat Costa Rica vanavond om 22:00 uur op dezelfde aanvallende manier zal spelen als Chili en Mexico. Nederland won eerder op dit WK met 2-0 en 2-1 van die landen.

Nederland tegen Costa Rica

Vrijdag sprak Van Gaal, soms met zichtbaar grote tegenzin, met de nationale en internationale media. Hij wilde weinig prijsgeven over de opstelling, formatie en tactiek van Oranje. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat hij afwijkt van de formule die Nederland al vier zeges op rij heeft gebracht. De twee belangrijkste ingredienten zijn: hecht en gegroepeerd verdedigen plus toeslaan via snelle counters. En als dat niet werkt, of als de tegenstander scoort, dan kan worden omgeschakeld naar de 4-3-3 formatie en op de helft van de tegenstander druk worden uitgeoefend.

Groep met drie ex-kampioenen

“Costa Rica hanteert hetzelfde systeem als Chili en Mexico”, vindt Van Gaal. “Ze proberen op dezelfde manier aan te vallen en hun manier van pressen is ook vergelijkbaar.” Wel erkent hij dat op individueel niveau CR niet kan tippen aan pakweg Chili. Anderzijs heeft Uruguay met vlag en wimpel een groep met de voormalige winnaars Uruguay, Engeland en Italië overleefd.

Oranje gedreven en vol vertrouwen

Het Nederlandse kamp heeft al sinds de prilste voorbereidingen een prettige sfeer en de spelers maken een gedreven en zelfverzekerde indruk. Dat vertrouwen werd verder gestut doordat Nederland al drie keer een achterstand heeft gerepareerd: tegen Spanje (van 1-0 naar 1-5), tegen Australië (van 2-1 naar 2-3) en tegen Mexico (van 1-0 naar 1-2).

Salvador

Nederland speelt tegen Los Ticos in Salvador, waar Spanje een pak slaag op de broek kreeg dat normaliter alleen de Spaanse Sinterklaas durft uit te delen. “We wisten wel dat we erg lastig te verslaan zijn”, zegt Van Gaal over het Nederlands Elftal. “We zijn geen fantastisch team, maar we zijn wel taai.” Een journalist vroeg Van Gaal iets over de armband die hij draagt. Zijn antwoord: “Ik draag het zo lang ik nog coach ben van Nederland. Oftewel: nog drie partijen.”

Lees ook tien statistieken over Argentinië tegen België of over Nederland tegen Costa Rica.