Zondag om 18:00 uur begint België versus Rusland. Marc Wilmots, bondscoach van De Rode Duivels, heeft na de moeizame 2-1 overwinning op Algerij dag en nacht gespendeerd in de studiekamer. Hij is nu een echte Ruslandkenner.

België versus Rusland

“We weten ongeveer alles over de tegenstander”, zei Wilmots gisteren over het land dat gelijk speelde tegen Zuid-Korea (1-1). “De Russen zetten altijd een stevig blok neer, spelen 4-3-3 en schakelen heel snel om. Het is best mogelijk dat ze tegen ons een muur zullen optrekken, maar ik heb geen idee wat het matchverloop zal zijn. Kijk maar naar Griekenland. Zij trokken zich massaal terug rond hun zestien tegen Japan en dan is het enorm moeilijk om daar oplossingen tegen te vinden.”

Doelman van Rusland blundert

Tegen de Koreanen had Rusland 49% balbezit en waren slechts vijf van de achttien schoten doelgericht. Keeper Igor Akinfejev was grotendeels verantwoordelijk voor de goal van de Aziaten. De doelman van CSKA Moskou leek een afstandsschot van Lee Keun-Ho te keren, maar de bal rolde alsnog uit zijn handen en vond het net. Al met al was het een mat en matig optreden van Rusland, waarvan alle 23 spelers uitkomen in de Russische competitie.

Marc Wilmots: Compact spelen

“Wijzelf gaan ons in ieder geval niet smijten, en blijven compact en in blok spelen. Zoals altijd proberen we geen kansen weg te geven, en ik ben er zeker van dat wij er zullen creëren”, zegt Wilmots. Het is ook hem opgevallen dat Rusland de laatste jaren is verschraald. In 2010 won België een oefenpartij van Rusland met 0-2. “’Toen speelden ze volgens mij nog iets anders en hadden ze, vooral met Arshavin, meer creativiteit”, herinnert Wilmots zich.

Fabio Capello denkt defensief

Aleksandr Kerzhakov en Alan Dzagoev hadden wel sterke invalbeurten tegen Korea. Misschien stelt de Italiaanse bondscoach Fabio Capello hen op in de basis. Anderzijds is Capello het soort trainer dat als hoogste prioriteit heeft dat geen tegengoals worden opgelopen, dus hij zal er niet happig op zijn om een verdedigende middenvelder op te offeren. De mannen achterin bij Rusland zijn weliswaar sterk en groot maar zijn ze zijn niet de allersnelsten.

Eden Hazard

Wilmots is normaliter geen man van de grote woorden. Hij was van de weeg bijzonder complimenteus over zijn pupil Eden Hazard. Hij noemde de middenvelder van Chelsea “een van de vijf beste spelers ter wereld”. Zijn oog voor openingen en neusje voor het juiste moment om te versnellen kunnen Rusland de das om doen.