De finale van het WK 2014 om 21:00 uur is Argentinië tegen Duitsland, oftewel Lionel Messi versus Thomas Muller. Wie van deze twee uitblinkt in de eindstrijd en zijn land naar de titel leidt, wordt vermoedelijk ook uitgeroepen tot speler van het toernooi.

Argentinië tegen Duitsland

Het is de 64 en laatste wedstrijd van een opwindend toernooi, al was een aanzienlijk deel van de duels in de knock-out fase lang niet zo fraai en doelpuntrijk als de groepsfase. In het Maracana stadion te Rio kunnen de Albiceleste en Die Nationalmannschaft een knallend einde verzorgen van wat al met al een geslaagde eindronde is, uiteraard ook vanwege de derde plaats van Oranje.

Hummel

Aan de kant van Duitsland heeft Mats Hummel medische zorgen. De verdediger heeft knieklachten en sloeg in de afgelopen dagen delen van de training over. Maar de speler van Dortmund zal vermoedelijk wel aan de aftrap verschijnen. Verder zal trainer Joachim Low niet veel willen sleutelen aan de ploeg die soeverein Frankrijk en Brazilië uit het toernooi speelde.

Angel di Maria

De Argentijnen hopen dat Angel di Maria weer mee kan spelen. Hij miste de halve finale tegen Nederland, maar zijn presentie is broodnodig, omdat hij naast Lionel Messi de meest creatieve speler is. Bovendien speelt hij op een veel energiekere manier dan Messi, die al zes duels achtereen als een oude man over het veld sjokt. Sergio Aguero is definitief speelklaar. Hij viel tegen Oranje in maar komt nu misschien direct in actie.

7-1

Uiteraard beginnen de Duitsers als favoriet aan de finale, want dat is nu eenmaal het gevolg van de shockerende 7-1 overwinning op Brazilië. Maar Low zal zijn mannen hebben uitgelegd dat de de derde tot en met de zevende goal ontstonden doordat de Selecao pijnlijk implodeerde en in verdedigend opzicht niets meer klaar speelde. Argentinië heeft al 330 minuten geen tegengoal meer gekregen op dit WK.

Joachim Low

Bovendien heeft een aanzienlijk deel van de Duitse selectie in mei 2013 de Champions League gewonnen met Bayern Munchen. Phillip Lahm pept zijn teammaten op met opmerkingen als “We weten hoe we belangrijke duels moeten winnen”. Low was er op het WK 2006 al bij als assistent bondscoach en dit is zijn vierde eindronde (EK of WK) als hoofdcoach. Hij heeft genoeg tijd en genoeg mislukkingen meegemaakt om te leren van zijn fouten.

Lionel Messi

Argentinië heeft in de knock-out fase nog geen tegengoal opgelopen. Toegegeven, zelf scoort het land ook amper, terwijl Lionel Messi steeds beter aan banden wordt gelegd door tegenstanders. Na de halve finale tegen Oranje zei hij dat zijn benen aanvoelden alsof ze 100 kilo wegen. Javier Mascherano en keeper Sergio Romero waren de beste spelers van de Albiceleste. Laatstgenoemde werd de penaltykiller, eerstgenoemde voorkwam dat Arjen Robben aan de bal kwam.

Kroos en Muller

Duitsland weet dat het Messi moet ketenen, maar welke Duitsers hebben Mascherano en co op het oog? Het Duitse team barst van het creatieve talent. En als het via open spel niet lukt, dan staat Toni Kroos klaar om de spelhervattingen te nemen. De eerste goal tegen Brazilië ontstond uit een door Kroos genomen corner. Thomas Muller volleerde de bal tegen de touwen en liet voor de vijfde keer dit toernooi zien dat hij een griezelig goed gevoel voor positionering heeft.

Lees ook tien statistieken over de finale.