Zondgavond om 20:45 uur gaat Juventus op bezoek bij Napoli. De koploper heeft na dertig duels 81 punten en dat zijn er twintig meer dan nummer drie Napoli.

Benitez bouwt aan Napoli

Rafa Benitez, trainer van Napoli, bouwt aan een team dat kan heersen in de Italiaanse Serie A. Dit seizoen komt duidelijk nog te vroeg. Afgelopen zomer werd 90 miljoen euro gespendeerd aan nieuwe krachten, waaronder aanvaller Gonzalo Higuain. Tot begin november leek Napoli daadwerkelijk een titelkandidaat. In de eerste elf wedstrijden werden er 28 punten vergaard.

De accelererende trein genaamd Napoli werd van de rails gedrukt door Juventus, wie anders? Op 10 november 2013 lieten de Bianconeri thuis zien wie de baas is: 3-0.

Verdediging zwakste linie Napoli

De verdediging is de zwakste linie van Napoli. Dat wreekt zich in de Serie A, waar de clubs immers de selectie en de tactiek opbouwen vanuit die lijn. De 32-jarige Christian Maggio blonk vroeger uit in 3-5-2 formaties, waarin hij frank en vrij naar voren mocht, maar in het 4-4-2 systeem worden zijn verdedigende tekortkomingen versterkt. Centrumverdedigers Raul Albiol en Federico Fernandez zijn op hun best adequaat maar niet exceptioneel. Vergelijk dat eens met het drietal van Juventus, dat van het doel een onneembare vesting maakt: Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci en Andrea Barzagli.

Higuan heeft partner nodig

Higuain kent zijn gelijke niet in de Serie A. Napoli is echter te afhankelijk van de Argentijnse international en zijn stand-in Duvan Zapata is eigenlijk te licht voor de top. Dat is een probleem, want Napoli speelt tenslotte ook beker- en Europese duels en zal Higuain af en toe rust moeten geven. Voor komend seizoen zal Napoli een beter alternatief moeten aantrekken.

Bij Juventus is Carlos Tevez, eveneens een Argentijn, al goed voor achttien goals in de Serie A. Hij heeft wel een bijna gelijkwaardige partner in de aanval, te weten Fernando Llorente, die al elf goals afleverde.

Napoli 25 jaar geleden kampioen

“Hoe te winnen van Juventus?”, peinst Benitez. “Dat vergt precisie en concentratie. We willen ons niveau tonen. Higuain en Marek Hamsik kunnen het verschil maken. We willen groeien. Deze club neemt er niet genoegen mee dat het al 25 jaar geen kampioen meer werd.”

Juventus favoriet

Juventus won vier van de zes vorige duels tegen Napoli, maar in de vorige zes thuiswedstrijden wist Napoli er vier naar zich toe te trekken en bleef het ongeslagen.