Louis van Gaal is dinsdag officieel begonnen als trainer van Manchester United. Tijdens het WK 2014 heeft de Britse pers een beetje aan “Louis van Genial” kunnen snuffelen. Nu begint de strijd echt. Kranten als Mirror, Daily Mail en The Sun gaan als pubers tegen Van Gaal aanschoppen, op zoek naar de grens, hopend op uitbarstingen van “Van Goal”. En die gaan er komen. Met een beetje pech, of geluk, veegt Van Gaal vaker de vloer aan met persmuskieten dan dat Robin van Persie gaat scoren.

Louis van Gaal houdt zich in

Tijdens de persconferentie van Van Gaal op donderdagmiddag liet hij af en toe zijn tanden zien. Vragen over zijn ambities in het eerste seizoen wimpelde hij korzelig af met antwoorden als: “Eerst moet ik bekijken of er een klik is met de spelersgroep.” Toen hij zijn manier van leidinggeven moest omschrijven hakkelde hij, zoekend naar het woord “empathic” (invoelend).

Tien omgangsregels voor pers bij Manchester United

De krant NRC heeft enige tijd geleden als een richtlijn gepubliceerd voor de omgang met Van Gaal. De regels waren opgesteld in het Engels zodat Britse media ze in de praktijk kunnen brengen. Hier is een samenvatting in het Nederlands:

1 Bereid je voor op elke mogelijke bui. Of het team van Van Gaal verliest of wint maakt niet uit, de trainer kan hyper happy of juist donderend depressief zijn. En als hij happy is, dan kan één verkeerde vraag hem toch al woedend maken.

2 Begin het gesprek neutraal. Stel een vraag als “Hoe vond je dat je team speelde” en niet een vraag als “Dit was vast heel teleurstellend he?”. Want de match die jij hebt gezien is niet per se de match die Van Gaal heeft gezien. Ook als hij met 3-0 verliest kan Van Gaal vinden dat het de beste partij van het seizoen was.

3 Stel jezelf niet voor met je naam. Blijf zo anoniem mogelijk, anders kan Van Gaal je makkelijker herkennen en dus bespotten of boycotten.

4 Blijf bij het onderwerp. Gaat het interview over een bepaalde match? Stel dan geen vragen over andere wedstrijden of over transfers of over de training. Doe je dat wel, dan leest Van Gaal je de les.

5 Amuseer je niet om zijn imperfecte Engels. Van Gaal zal nieuwe gezegdes toevoegen aan het Engelse woordenboek. Dat deed hij eerder bij het Spaanse en Duitse woordenboek. Van Gaal laat zich niet hinderen door gaten in zijn woordenschat of grammatica. Wat hem betreft is zijn versie van Engels zoals het hoort en als je moeite hebt hem te begrijpen is dat jouw mankement en probleem.

6 Haak af als hij ruzie zoekt. Bij elk interview met Van Gaal is er een enorm gevaar dat het interview ontspoort en een interview over het interview zelf wordt. In dat geval wantrouwt hij de motieven achter bepaalde vragen, waarop de journalist zich genoodzaakt voelt om te melden hoe oprecht zijn vragen zijn, etcetera.

7 Herhaal geen vragen. Als Van Gaal geen zin heeft om ergens antwoord op te geven, probeer het dan niet opnieuw. Ook niet met een iets anders geformuleerde vraag. Geef de strijd op, ga naar het volgende onderwerp.

8 Probeer hem niet te begrijpen. Soms lijkt de kwaadheid en geprikkeldheid van Van Gaal nergens op gebaseerd. Misschien maakt hij een grapje? Zou hij echt zo boos kunnen worden over zulke kleine dingen? Ja. Jazeker. Ga er nooit van uit dat Van Gaal grapjes maakt of ironie toepast. Hij is bloedserieus en hij valt nooit uit zijn rol.

9 Onderscheid feiten van meningen. Probeer hem niet op te dringen wat jij van de scheidsrechter vond of welk team je sterker vond spelen. Alleen Van Gaal kan feiten scheiden van meningen. Wat hij van een duel vond is een Feit, wat jij van een duel vond is een Mening.

10 Rond het gesprekje af binnen drie minuten. Als het gesprek langer duurt dan stijgt de kans dat hij zich aan je gaat ergeren tot bijna honderd procent. En als dat gebeurt dan kan niemand je meer helpen.