Maandag om 21:00 uur ontvangt Manchester City het in gevaar verkerende West Bromwich Albion. De thuisclub staat derde en heeft drie verliespunten meer dan koploper Liverpool. West Brom staat zestiende en kan nog terugzakken in de degradatiezone.

Manchester City speelt vijf finales

Manchester City is de kampioen van Engeland van 2011. Om dat huzarenstukje te herhalen zal City de laatste vijf competitiewedstrijden moeten winnen. De vorm in de afgelopen zes wedstrijden schiet tekort, want daarin werden elf punten gehaald. Dat lag vooral aan het te hoge aantal tegengoals: 17 voor, 7 tegen. West Bromwich haalde uit zijn vorige zes duels in de Premier League acht punten.

Vijf van de laatste zes onderlinge confrontaties kantelden de kant op van Manchester City, thuis won City vier van de vorige zes keer dat het West Brom ontving en werd het tweemaal gelijk. Het doelsaldo van die reeks is 13-3.

Het programma van City is niet eenvoudig, want er komen nog duels aan tegen Chelsea en Liverpool. Het lijkt onwaarschijnlijk dat City de maximale score gaat halen uit de komende wedstrijden en het is dus reëler om te hopen op slippertjes van Liverpool.

Citizens missen misschien David Silva en Yaya Toure

Trainer Manuel Pellegrini werd gehinderd door blessures bij belangrijke pionnen op het middenveld. Spelmaker David Silva en de angstaanjagend sterke Yaya Toure zijn waarschijnlijk net niet speelklaar voor dit duel. Matija Nastasic is onbeschikbaar. Sergio Aguero, de Argentijnse spits die we op het WK 2014 ook terug gaan zien, speelde vorige woensdag een uurtje mee tegen Sunderland. Hij start waarschijnlijk in de basis.

West Brom, bijgenaamd the Baggies, zijn nagenoeg compleet. Alleen James Morrisson (enkel) en verdediger Jonas Olsson (achilles) ontbreken wellicht.

Fernandinho is de dribbelaar van Manchester City

Voor City is Fernandinho van onschatbare waarde. We gaan toch proberen om die waarde in te schatten. De Braziliaan knapt veel vuil werk op het middenveld op en heeft een neusje voor het juiste moment om op te schuiven naar het vijandelijke strafschopgebied. Zoals het een Braziliaanse voetballer betaamd mankeert er niets aan zijn techniek. Dat verschaft hem de zelfverzekerdheid om als hij oog in oog komt met een keeper, niet domweg de bal een ros te geven, maar om de keeper treiterig te omspelen. Als Silva of Toure ontbreken, of op halve kracht spelen, zal van Fernandinho meer aanvallende impulsen worden gevraagd. Hij heeft van alle Cityspelers het hoogste gemiddelde aantal dribbels per duel: 2 per wedstrijd.

Man City thuis formidabel

De thuisclub heeft in zes van zijn zeven afgelopen thuisduels in de competitie minstens tweemaal gescoord. Nog indrukwekkender: de Citizens hebben in 65 van de vorige 66 thuisduels minstens één keer gescoord. De totale productie in die periode is 177 goals.