Eindelijk is door Manchester United bevestigd dat de befaamde Engelse club na het WK Voetbal wordt geleid door Louis van Gaal. De “Iron Tulip” tekende een contract voor drie jaar.

De Nederlander neemt een indrukwekkend track record mee naar Old Trafford, ongeacht het resultaat van Oranje op het WK in Brazilië. Hoe Koning Louis het er ook vanaf brengt in het nieuwe seizoen, het kan amper slechter dan de bleke reeks flaters onder leiding van David Moyes. Maar hoe gaat Van Gaal dat realiseren?

Vijf manieren om Manchester United naar de top te brengen

1 Manchester United moet zijn brutaliteit en lef hervinden.

De naieve, onervaren schot Moyes maakte United merkwaardig onzeker. Om maar een modewoord te gebruiken: het ontbrak de Red Devils aan “swag”. Van Gaal zal vanaf dag één zelfvertrouwen in de hoofden van de Mancunians pompen. Elk bezoekend team moet het in de broek doen zodra een uitwedstrijd op Old Trafford op de agenda staat, elke opponent moet vrezen voor een zware test. Afgelopen seizoen beleefden Liverpool en Manchester City een vrolijk dagje uit in het stadion van United.

2 Sterspelers aantrekken.

`s Werelds beste voetballers en met name hun managers kennen Van Gaal. Dat veroorzaakt een pull-effect. Het zal eenvoudiger worden om de grootste talenten ter wereld aan te trekken. Dat effect is broodnodig, aangezien Man United komend seizoen ontbreekt in de Champions League. Nog een seizoen onder Moyes zou United in een vrije val storten, met een verouderde selectie en een gebrek aan attractiviteit om jong bloed aan te trekken.

3 Louis van Gaal moet een winnaarsmentaliteit kweken.

David Moyes had meer dan een decennium Everton geleid, een club die nimmer in de positie verkeert om prijzen te pakken. Van Gaal is wel een winnaar. Vier keer won hij als trainer de Eredivisie, tweemaal de Primera Division, eenmaal de Bundesliga, eenmaal de Champions League, eenmaal de UEFA Cup. Waar was Manchester United eigenlijk in hemelsnaam mee bezig toen vorig jaar de keus viel op Moyes?

4 Het maximale halen uit de huidige selectie.

De band tussen Van Gaal en Robin van Persie is uitstekend en kan verder verbeteren op het aanstaande WK, waar de spits de aanvoerdersband zal dragen. Belangrijk in het tweede deel van de loopbaan van Van Gaal is de titel die hij behaalde met AZ in 2009. Het was pas de tweede titel in de geschiedenis van de Alkmaarse club en kwam na een eveneens lange periode van droogte bij Van Gaal. De Amsterdammer kwam weer op het netvlies van topclubs en bewees geen dure aankopen en sterren nodig te hebben om het niveau van een team op te voeren.

 5 Geen druk voelen.

Van Gaal begint aan de enorme klus in Manchester met een houding van “been there, done that”. In de afgelopen 20 jaar heeft de zestigplusser alle denkbare euforie en ellende veroorzaakt en doorstaan. In tegenstelling tot Moyes zal Louis van Gaal niet buigen voor de onvermijdelijke druk die hoort bij deze job. Britse journalisten hebben reeds kennis gemaakt met de scherpe tong en het dwingende karakter van Van Gaal. Of het hem wel of niet lukt om Manchester United terug te brengen naar de top van de Premier League, het wordt in elk geval een fascinerende rit.