Wie dacht dat het de afgelopen dagen gezellig is bij Vitesse, moet eens een kijkje nemen bij Cambuur Leeuwarden. Bij Vitesse blijft het gekrakeel vooralsnog beperkt tot een verbale strijd. In Leeuwarden bestormden relschoppers dinsdag het trainingsveld. Ze eisten dat Dwight Lodeweges per direct op zou stappen.

Dwight Lodeweges naar Heerenveen

Waarom? Functioneerde de Canadese Nederlander niet? Toch wel, want de elfde plaats op de ranglijst is geen prutswerk. Is het een onbeleefde man, is hij lastig in de omgang? Geenszins. Was hij betrokken bij matchfixing of een dubieuze transfer? Neen. Het enige wat Lodeweges in de ogen van de “fans” fout had gedaan, was een contract tekenen bij SC Heerenveen.

Sinds de zomer van 2013 was Lodeweges actief bij de club uit Leeuwarden. De promovendus doet het in de eredivisie, gezien de beperkte middelen, beter dan mocht worden verwacht. De degradatiezone raakt geleidelijk uit zicht, terwijl velen minstens een plek in de nacompetitie voorzagen voor Cambuur. Lodeweges wordt voor zijn bijdrage aan dit succes beloond met een soort promotie: trainer worden bij het grotere Heerenveen.

In het contract van Lodeweges, met een looptijd van twee jaar, is een clausule opgenomen, die hem toestaat om na één jaar te vertrekken. “Ik hoopte op krediet”, zegt de trainer. “Met deze overstap laat ik niemand in de steek, ik doe niets illegaals. Het is niet zo dat ik eerder uit mijn contract loop.”

Fans pikken overstap niet

Maar wat de fans zo frustreert is uiteraard niet dat Lodeweges het hogerop zoekt. Wat hen betreft had hij per direct mogen starten bij Real Madrid. Wat hen steekt is dat de trainer overstapt naar de gehate rivaal Heerenveen. Dinsdag kwamen circa 200 fans bijeen. Enkelen scandeerden opruiende teksten als “verrader” of zelfs “NSB-er”. Dertig maakten het nog bonter, door de bewaker voor de hoofdingang weg te duwen en via het stadion het grasveld te bereiken. Daar was Lodeweges net een training aan het geven. Hij maakte zich uit de voeten.

Lodeweges moest rennen

“Te gek voor woorden dat ik moest sprinten. Toen kreeg ik het wel benauwd, dit werd heel serieus”, vertelt Lodeweges. “Verder probeer ik er nuchter naar te kijken. Zo schijnt het soms te gaan in het voetbal, hoe jammer ook.” Dinsdagavond besloten hij en de club dat het verstandiger is om zijn dienstverband per direct te ontbinden.

Cambuur wil stadionverboden

Voorzitter Ype Smid wil de politie inschakelen en zal zoveel mogelijk stadionverboden opleggen. “Een aantal supporters is letterlijk en figuurlijk in beeld. Er zijn nog geen verdachten opgepakt. Maar deze mensen worden aangepakt met alle mogelijkheden die er zijn”, zegt Smid.