De vijf kandidaten voor de Rinus Michels Award 2014 zijn geopenbaard. De gelukkigen zijn Frank de Boer, Ronald Koeman, Peter Bosz, Dwight Lodeweges en Harry van den Ham.

Coaches Betaald Voetbal jureert

Het vijftal is gekozen door de belangenorganisatie Coaches Betaald Voetbal. Topkandidaat voor de titel lijkt Frank de Boer, want zijn werkgever Ajax wordt zo goed als zeker voor de vierde keer achtereen kampioen van Nederland. Ronald Koeman kan Feyenoord naar de tweede plaats in de Eredivisie loodsen. Voor Lodeweges (Cambuur Leeuwarden) is de nominatie een pleister op de wonde. Vorige week, nadat hij verklaarde in de zomer over te stappen naar Heerenveen, werd hij belaagd door boze fans van Cambuur en voelde hij zich gedwongen om per direct de club te verlaten.

Frank de Boer of Louis van Gaal?

Nooit eerder werd een trainer vier keer na elkaar kampioen van Nederland. De Boer kreeg de vraag voorgelegd, of hij met deze reeks zijn oude trainer Louis van Gaal heeft overvleugeld. “Wie beter is, Louis of ik? Ik natuurlijk. Nee hoor, Louis was al verder dan ik. Hij was langer trainer en had een academische achtergrond. Ik gebruik nog steeds veel van hem”, zegt hij bescheiden.

De Rinus Michels Award is ingesteld in 2004. Twee jaar geleden kreeg Koeman de award in handen gedrukt, in 2013 koos de jury De Boer.