De positie van Wayne Rooney, spits van Manchester United, in het Engelse Elftal staat onder druk. Volgende week opent Engeland de jacht op zijn tweede mondiale titel ooit met een match tegen Italië. Veel voetbalkenners verwachten dat er in de basiself geen plek is voor Rooney.

Jaar om te vergeten voor Wayne Rooney

Afgelopen seizoen was niet alleen voor “Waza” maar voor heel Man United een dramatisch jaar om snel te vergeten. Maar ook in de seizoen daarvoor, toen United een abonnement had op de titel in de Premier League, kon Rooney zijn productiviteit in het shirt van the Red Devils niet kopiëren in het shirt van de Three Lions.

Ook zijn er altijd twijfels over de fitheid van de aanvaller. De lichaamsbouw van Rooney werkt niet in zijn voordeel. Zijn forse bouw en mijnwerkerskop lijken weinig op pakweg een Cristiano Ronaldo. Hij miste een paar duels met Manchester United aan het einde van het seizoen vanwege en liesblessure. Wel scoorde hij vrijdag in de vriendschappelijke interland tegen Ecuador (2-2).

Rooney vindt elke positie best

Aan de instelling van Rooney zal het niet liggen, mocht hij wel in actie komen in Brazilië. De voormalige spits van Everton is bereid om “op elke positie in het veld” te staan. “Een hoop mensen ventileren hun mening over mij”, zegt hij. “Ik ben er niet zo in geinteresseerd. Ik luister naar de mensen om mij heen, naar coaches en begeleiders. Mensen daarbuiten, zoals journalisten, hoeven niet te verwachten dat ik naar ze luister.”

Linker vleugel

Bij ManU moest Rooney de afgelopen zijn meerdere erkennen in Robin van Persie. De Nederlander werd in de punt van de aanval opgesteld. Ook in het Engelse team is Rooney niet de eerste keus als midvoor. Waar moet hij dan wel spelen? De linkervleugel lijkt geschikt voor hem. Op de afgelopen toernooien rommelde Engeland telkens aan met een andere man op die positie. In 2004 was het Paul Scholes, in de jaren daarna kregen Joe Cole, Stewart Downing en Adam Johnson een kans. In de match tegen Ecuador deed Rooney het niet onaardig op die plek, want naast zijn goal loste hij ook vier doelpogingen af en gaf hij één pass waaruit een kans ontstond.

Engeland – Honduras

Zaterdag oefent Engeland tegen Honduras. Vanwege de blessure bij Oxlade-Chamberlain en de schorsing van Sterling is de kans groot dat Rooney wordt opgesteld achter spits Sturridge.