Nederland – Engeland, EK voetbal onder 19. Oranje is het EK 2016 goed begonnen. Winst op Engeland zou een plek in de halve finale opleveren.

EK onder 19: Abdelhak Nouri smaakmaker

Oranje begon dinsdag dit EK Onder 19 met de eerste groepswedstrijd tegen Kroatië. PSV’er Steven Bergwijn opende na een kwartier de score. De 2-0 van eveneens PSV’er Sam Lammers was vooral mooi door de assist van Ajax-toptalent Abdelhak Nouri, die de absolute uitblinker was bij Oranje. Met een prachtig hakje zette hij Lammers vrij voor het Kroatische doel.
Vlak voor rust scoorde Kroatië de 1-2 en na een rode kaart voor rechtsback Deyovasio Zeefuik na 55 minuten kreeg Oranje het zwaar. Vlak voor tijd besliste Bergwijn met zijn tweede goal toch het duel in Nederlands voordeel. Na een lange rush waarin hij twee man afschudde, omspeelde hij de keeper en zette hij de 1-3 eindstand op het scorebord. De score kon hoger uitvallen, maar Bergwijn en Jari Schuurman misten allebei nog een kans.

Oranje van Aron Winter treft Engeland met Solanke

In de tweede groepswedstrijd op dit EK voetbal is Engeland de tegenstander. De ploeg van bondscoach Aidy Boothroyd kende een bijna net zo goede start aan dit EK als Oranje. Want Engeland won ook zijn eerste duel met 2-1 van Frankrijk. Twee goals in de eerste 10 minuten zorgden voor een 2-0 voorsprong, Frankrijk kon slechts één keer iets terug doen.

De 0-1 van Engeland viel uit een Franse eigen goal, de maker van de 2-0 kennen we goed in Nederland. Dat is namelijk de nog 18-jarige Dominic Solanke: eigendom van Chelsea, maar afgelopen seizoen verhuurd aan Vitesse. In 26 wedstrijden voor de Arnhemse club scoorde Solanke 7 goals.

Nederland en Engeland kennen elkaar

En waar het grote Engeland nog het lachertje was op het EK 2016 voor senioren, is deze generatie Engelse spelers echte top. Twee jaar geleden wonnen zij namelijk als toen nog Onder 17 het EK op Malta. Solanke werd gedeeld topscorer met Jari Schuurman, terwijl Steven Bergwijn werd uitgeroepen tot beste speler van het EK.

In de groepsfase won Nederland toen nog met 2-0 van Engeland, maar in de finale moest Nederland het onderspit delven. Na een 1-1 stand won Engeland de penaltyreeks met 4-1. De spelers kennen elkaar dus goed en ze weten wat er op het spel staat. Winst nu betekent automatisch een plek in de halve finale en dus een ontspannen derde groepswedstrijd.

Wedden op Voetbal: Nederland – Engeland