Toen Merab Jordania in 2010 zijn intrede deed bij Vitesse, wreven journalisten zich verkneukelend in de handen. Fijn, zo`n horkerige Oost-Europese miljonair met een schimmig verleden en een gewelddadige reputatie. Dat gaat hommeles opleveren.

De hommeles is inderdaad gekomen, zij het met meer vertraging dan gedacht. Tijdens het bewind van Jordania in Vitesse bleef het opvallend rustig. Juist nu de Georgiër al een half jaar geen eigenaar meer is van de club uit Arnhem, stapelen de bizarre voorvallen zich op.

Aangifte tegen Jordania

Eerst was er dit weekend de aangifte van algemeen directeur Joost de Wit tegen Jordania. De Wit voelt zich bedreigd door Jordania. Laatstgenoemde ontkent niet dat hij iets heeft gezegd in de trant van “Ik snijd je vingers er af”, maar hij relativeert de ernst van die uitspraak. In zijn eigen land is het een onschuldig gezegde dat ook op schoolpleinen wordt gebezigd, zo verdedigt Jordania zich.

Trots van Jordania gekrenkt

Ook kreeg Jordania een stadionverbod opgelegd van drie jaar. Jordania`s trots is gekrenkt. Hij besloot om de vuile was buiten te hangen via een interview met De Telegraaf. Hij heeft wel spijt van zijn ietwat vreemde opmerking tegenover De Wit. Aan de andere kant verwacht hij dat door het huidige tumult, het ware verhaal achter de gang van zaken bij Vitesse naar buiten komt. Want nu dwingen ze mij om de supporters het ware verhaal te vertellen. Op de lange termijn hoop ik dat de fans een normale club met echte ambities krijgen”, zegt Jordania.

Chelsea trekt aan touwtjes bij Vitesse

Hij ligt alvast meer dan een tipje van de sluier op. De ex-voetballer en straatvechter meent dat Chelsea het beleid bij Vitesse dicteert. Die vervlechting is gebaseerd op de vriendschap tussen Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj en Vitesse`s grootaandeelhouder Alexander Tsjigirinski. De Gelderse club is niets meer dan een opleidingsinstituut van de Engelse club. “Ik wilde kampioen van Nederland worden, maar Londen wilde dat uiteindelijk niet. Vitesse mag niet bij Chelsea in de Champions League komen”, vertelt hij.

En over de gewraakte opmerking zegt hij: “Elk land heeft zo zijn uitdrukkingen. Ik heb koning Willem-Alexander ontmoet, koning Juan-Carlos en ben bij de paus in het Vaticaan geweest. Denk je dat je in die kringen komt met een verkeerd cv? En die koningen hebben al hun vingers nog.”