Op 16 juli 2017 gaat het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen van start. Om 18:00 uur trappen gastland Nederland en Noorwegen af in Utrecht. Zal het feminiene voetbalfestijn nu de mannen zelfs van dreumesen verliezen de Nederlandse straten oranje laten kleuren?

De deelnemers

Aan het EK doen zestien landen mee, keurig verdeeld over vier groepen van vier. De nummers een en twee plaatsen zich na de groepsfase voor de kwartfinales, waarna het knock out-systeem intreedt. De finale vindt plaats op 6 augustus te Enschede. De andere speelsteden zijn Rotterdam, Breda, Tilburg, Doetinchem en Deventer.

Het succesvolste land ooit op het EK is Duitsland, dat liefst achtmaal de titel greep. Noorwegen (tweemaal) en Zweden (eenmaal) waren ook ooit de beste van het continent. Dit wordt dus de veertiende editie. Bovenste drie landen waren ook goed voor vele plekken in de halve finale, daarnaast wisten alleen Engeland (tweemaal) en Italië (tweemaal) tot de laatste vier door te dringen.

Deze vijf toplanden zijn allemaal present, aanstaande zomer. De Nederlandse Leeuwinnen zijn veel minder ervaren op het hoogste podium en doen pas voor de derde keer mee. In 2009 was er een derde plaats, in 2013 was de groepsfase de eindhalte. Oranje is in groep A gekoppeld aan Noorwegen (elfde op de Fifa-ranking), Denemarken (vijftiende) en België (23e). Zelf staan de Leeuwinnen twaalfde.

De favorieten

De Duitse dames wonnen zeven van de vorige acht toernooien en moeten dus wel gelden als de te kloppen ploeg. In de kwalificatiefase was de Duitse stoomtrein al niet te stoppen en werden acht duels op rij gewonnen met een verbluffend doelsaldo: 35 voor, nul tegen. Nul tegengoals! Duitse clubs domineren ook de Champions League voor dames.

De Franse ploeg is in opkomst, behaalde in 2015 op het WK de kwartfinale, op de twee vorige EK’s de kwartfinale en ook op de Zomerspelen van 2016 de kwartfinale. Zij lijken klaar om eindelijk voorbij die fase te komen. Zweden, achter Duitsland de nummer twee op die Olympische Spelen, komt altijd ver op een EK: bij acht van de negen deelnames minstens tot de halve finale.

Populariteit van damesvoetbal

De bond KNVB telt zo’n 150.000 vrouwelijke leden. De hoop is natuurlijk dat na een succesvol EK de teller op blijft lopen. Twee derde van dat aantal is onder de achttien jaar.

Wedden op het EK Voetbal 2017

Wedden op EK Voetbal? Duitsland staat voor winst op @2.50 bij bookmaker 888sport, Frankrijk op @3.20 en Zweden op @8.00. De Oranje Leeuwinnen hebben een notering van @16.00.