Woensdag om 20:30 uur spelen Club Brugge en Racing Genk hun vierde wedstrijd in de Play-Off Groep 1 van de Belgische Jupiler Pro League. Die play-offs bepalen wie zich opvolger van Anderlecht mag noemen als landskampioen van België.

Club Brugge vierde, Racing Genk onderaan

Standard Luik staat er momenteel het beste voor met 38 punten, gevolgd door Zulte Waregem met 37, Anderlecht met 36, Club Brugge met 35, Lokeren met 27 en Genk met 25 punten. Maar let op, want Standard moet zijn vierde match nog spelen, terwijl Club Brugge na vanavond dus bovenaan kan staan.

In de afgelopen jaren hadden deze clubs moeite met profiteren van het thuisvoordeel. Van de zes afgelopen wedstrijden werden er drie gewonnen door de uit-spelende partij. Club Brugge won al met al drie keer, Genk tweemaal. In oktober ontving Club in de reguliere competitie Genk reeds, toen werd het 0-2.

Michel Preud’homme windt zich op

Michel Preud’homme, trainer van Club Brugge, uitte tijdens de verloren wedstrijd tegen Zulte felle kritiek op de arbiters. De trainer kreeg op zijn beurt bakken afkeuring over zich heen vanuit de media. Dat zint hem niet, maar hij geeft zich gewonnen. “Misschien weten die mensen veel beter wat er moet gebeuren met ons voetbal. Je moet zo weinig mogelijk zeggen en doen, want als je iets wilt doen word je geanalyseerd, bekritiseerd en afgemaakt. Dus, vanaf nu doe ik niet meer mee in het spel. Ik hoop dat de andere trainers hetzelfde doen”, bepleit hij.

Voetbal is omgekeerde wereld

Overigens meent hij niets van zijn opmerking en voornemen. Direct daarna pakte hij namelijk de wapens weer op voor een tegenaanval: “Laat die mensen eens in het voetbal komen. Pers en analisten maken deel uit van het voetbal. Als ik een examen wiskunde had, dan was de leraar sterker dan ik om mij te beoordelen. In het voetbal is het omgekeerd. Dikwijls zijn het mensen met minder bagage en ervaring die een oordeel vellen over vakmensen.”

Assistent Club Brugge bespot spelers

Het was niet het enige incident. Assistent-trainer Stan Van den Buijs werd door de camera`s van VTM betrapt op een knullige uitspraak. Hij stootte tegen Zulte in de dug-out zijn collega Philippe Clement aan en sprak: “Met zulke mannen word je nooit kampioen. Nooit!” En ook dat is natuurlijk de schuld van de media, aldus Preud’Homme. “Een uitspraak is voor mij pas een uitspraak als dat publiekelijk gebeurt. Een onderling gesprek tussen de trainers van de staf is niet publiekelijk. Er treft onze stafleden geen enkele schuld. De schuld moet je gaan zoeken bij de cameraploeg en journalist die de beelden en klank registreerden.”

Racing Genk zonder Joseph-Monrose en De Ceulaer.

Terug naar het voetbal nu. Emilio Ferrara, trainer van Genk, moet het doen zonder Joseph-Monrose en De Ceulaer. Ferrara vindt dat zijn ploeg “in een proces” zit en dat daar geen concrete doelstellingen voor de Play-Offs bij horen. “Onder meer in de verdediging hebben we nog werk voor de boeg. Tegen Standard lieten we ons twee keer verschalken in een vier-tegen-één-situatie. Met zo’n numerieke meerderheid mag je je niet laten verrassen, maar ik geef toe dat dit mijn fout was.”

Tussen Preud’Homme en Ferrara hoeven we geen wrevel en verbale ruzies te verwachten. Het tweetal is bevriend en werkte van zomer 2011 tot september 2013 samen bij Al Shabab in Saudi-Arabië.