Nederland – België U19. Op sportpark Parkzicht in Uden treffen de leeftijdsgenoten van Nederland en België Onder 19 elkaar in een rechtstreekse confrontatie. Wie daar niet bij is, is Richairo Zivkovic. De Ajacied is om disciplinaire redenen naar huis gestuurd door bondscoach Aron Winter, die baalt van het gedrag van de jongeling.

De A-selecties van het Nederlands en Belgische elftal ontlopen elkaar momenteel nauwelijks meer in het betaalde voetbal. Beide landen waren afgelopen zomer actief op het WK in Brazilië en deden het beiden naar behoren. Hoe zit dat echter met de jongere generatie onder de negentien jaar? Bondscoach Aron Winter krijgt vanavond de kans om dat te ontdekken, waarna zijn ploeg onze zuiderburen in oefenverband treft in Uden. In zijn selectie had Winter in eerste instantie een plaatsje over voor Zivkovic. Het grote talent van Ajax is om disciplinaire redenen echter naar huis gestuurd door de oefenmeester.

Onprofessionele Zivkovic

“Richairo is wegens onprofessioneel gedrag naar huis gestuurd”, aldus Winter tegenover Ons Oranje. “Hij heeft meerdere kansen gehad maar soms ben je als coach genoodzaakt in te grijpen. Komende dinsdag spelen we tegen België en dat is onze laatste wedstrijd voor de volgende kwalificatieronde voor het Europees kampioenschap. Belangrijk dus.” Voor Zivkovic is zijn dismissie zijn zoveelste teleurstelling in het huidige seizoen. De aanvaller kwam vorige zomer met grote verwachtingen over van FC Groningen naar Ajax, maar kwam in de Eredivisie nog geen minuut aan spelen toe voor zijn nieuwe club. De aanvaller moet zijn wedstrijden afwerken bij Jong Ajax en heeft daar zichtbaar de pee over in.

Winter zag meerdere spelers wegvallen, want ook Steven Bergwijn (PSV), Abdelhak Nouri (Ajax), Leeroy Owusu (Ajax) en Jairo Riedewald (Ajax) hebben zich afgemeld voor de selectie van Onder 19. De KNVB-coach heeft Suently Alberto (PSV), Riechedly Bazoer (Ajax), Tarik Kada (sc Heerenveen) en Stijn Spierings (AZ) als vervangers opgeroepen. Tegen de Belgen hoopt Winter met zijn ploeg vertrouwen te kweken voor het kwalificatietoernooi van het EK. Onlangs werkte Oranje ook al een oefeninterland af in Falkirk, maar tegen de leeftijdsgenoten van Schotland kwam de ploeg niet verder dan een 1-1 gelijkspel.