De EUFA en KNVB steunen de plannen om een nieuwe landencompetitie te lanceren, genaamd Nations League. Dat toernooi zou in de herfst van 2018 moeten beginnen ter vervanging van vriendschappelijke interlands.

Congres UEFA geeft groene licht

Het congres van de Europese voetbalbond UEFA heeft donderdag in Astana zijn goedkeuring gegeven aan de nog rudimentaire plannen. De details en exacte planning zijn verre van gereed, maar de Nations League komt neer op vier poules met daarin de 54 landen die aangesloten zijn bij de UEFA. Elke poule is weer verdeeld in vier groepen met daarin drie of vier landen. De winnaars van die groepen plaatsen zich voor de halve finale. De knock-out fase wordt op neutraal terrein gespeeld.

KNVB werkt mee

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de bond KNVB, ziet de Nations League graag komen. “Wij zijn tevreden met deze ontwikkeling. Daarom hebben we het plan gesteund. Maar we hebben wel enkele kanttekeningen geplaatst”, begint hij. “We willen er zeker van zijn dat er niet méér wedstrijden komen voor Oranje. Dat moet nog uit het speelschema blijken. De spelers zitten aan hun maximum”.

Ook wil de KNVB financieel gecompenseerd worden voor de teloorgang van vriendschappelijke interlands. Daarnaast wil Van Oostveen dat de Nations League de vervanger wordt van het kwalificatietoernooi voor het EK.

Belgische KBVB vindt Nations League mijlpaal

Ook de Belgische bond KBVB verleent medewerking aan de ontwikkeling van het initiatief. “De invoering van de Nations League moet een nieuwe mijlpaal in het Europese voetbal worden. Het zou het interlandvoetbal ingrijpend veranderen”, vindt voorzitter Steven Martens. “Naast de EK- en WK-kwalificatiegroepen waarbij de kleine landen ook tegen grote voetbalnaties uitkomen, maar op papier geen schijn van kans maken, is er met de Nations League een valabel alternatief.”