Woensdag om 19:00 uur staan de jonge voetballers van Nederland U17 voor de grootste beproeving uit hun prille loopbaan. Op Malta spelen ze tegen Engeland in de finale van het Europees Kampioenschap voor onder de 17 jaar.

Oranje won alle vier duels tot nu toe

Op maandag 12 mei ging het toernooi van start op het Zuid-Europese eiland. Nederland was ingedeeld in groep A, alwaar het won van Engeland, Turkije en het gastland Malta. Tegen de Turken moest een 0-1 achterstand worden gerepareerd. Dat lukte wonderwel met drie goals tussen de 54e en 75e minuut. Malta werd binnen een half uur op 0-3 gezet en kon de marge niet meer verkleinen (2-5), waarna Engeland in het derde duel ten onder ging met 0-2.

Talenten kloppen op de deur

In de halve finale van afgelopen weekend werd Schotland het slachtoffer van de ontketende Oranjeboys. De eerste goal viel na 35 minuten, via een strafschop, en daarna was er geen houden meer aan. Vijf verschillende spelers leverden een bijdrage aan de uiteindelijke 5-0. Het Engelse team, dat tweede werd achter Oranje in groep A, versloeg in de halve eindstrijd Portugal met 0-2.
Alle jongelui in Oranje onder de 17 hebben een contract bij clubs uit de Eredivisie. Gezien hun leeftijd hebben ze nog geen ervaring in de Eredivisie, maar een deel van hen klopt wel nadrukkelijk aan de deur. Bilal Ould-Chikh mocht bijvoorbeeld begin mei debuteren bij FC Twente via een invalbeurt tegen PEC Zwolle.

Doelsaldo Nederland onder de 17 is 15-4

Het doelsaldo van Nederland U17 na vier wedstrijden is 15-4 en dat van Engeland 9-3. Al 30 keer vuurde een Nederlander een schot af tussen de palen van de tegenstander. Engeland deed dat 29 keer. Daarnaast staat Oranje op driemaal buitenspel en Engeland op negen. Oranje heeft opvallend weinig corners toegewezen gekregen: 7, terwijl Engeland er 22 kreeg. Daarentegen is er wel vaak gefloten na een overtreding van een Nederlander: 40 keer, versus 27 bij de Engelsen.

Bilal Ould-Chikh floreert

Ould-Chickh grijpt deze kans om zich te ontwikkelen en in de kijker te spelen met beide handen aan. Hij heeft een helder beeld van zijn sterktes en zwaktes. “Ik ben een speler die de vrijheid moet hebben om een actie te maken. Daarmee lever ik een belangrijke bijdrage aan de ploeg. Ik probeer ervoor te zorgen dat we kansen creëren”, zegt de speler van FC Twente.

Examens

Voor zes spelers is het verblijf op Malta ook om andere redenen spannend. Hidde ter Avest, Dani van der Moot, Segun Owobowale, Marlon Slabbekoorn, Justin Bijlow en Mauro Savastano deden namelijk tevens hun eindexamen op het eiland.