Update: De oefeninterland Duitsland – Nederland is afgelast. In het stadion in Hannover is een verdacht pakketje gevonden en ook zouden er verdachte personen rondom het station gezien zijn. Uit onderzoek van de politie bleek dat het om een ongevaarlijk pakketje ging maar er nog wel sprake is van “een concreet dreigingsgevaar voor de hele stad Hannover”.

Duitsland – Nederland. Dinsdag om 20:45 ontvangt Duitsland in Hannover het Nederlands Elftal voor een friendly. Oranje heeft al vijf keer na elkaar de buurman niet meer verslagen.

In het weekend was er onduidelijkheid over het voortgaan van deze vriendschappelijke interland. Vrijdag vonden immers meerdere aanslagen tegelijk plaats in Parijs. Het Duitse Elftal werd daar ook door geraakt, want na hun oefenpartij tegen Frankrijk (2-0) in het Stade France, werd besloten om de nacht door te brengen in de catacomben daarvan.

Duitsland – Nederland

De schrik zat en zit er dus flink in bij de Duitse wereldkampioenen. Zes van hen, die vrijdag wel tot de selectie behoorden, laten tegen Oranje verstek gaan. Bondscoach Joachim Löw moet het doen zonder doelman Manuel Neuer, Jérôme Boateng, Jonas Hector, Bastian Schweinsteiger, Leroy Sané en Lukas Podolski. Er blijven nog wel een paar prominente krachten over, waaronder Mats Hummels. Thomas Muller en Mario Gomez, de spits van Besiktas die tijdens Euro 2012 vanaf de rand van het strafschopgebied een goal maakte tegen Nederland.

Wedstrijd Duitsland – Nederland geen maatstaf meer

Voor Low is het sportieve belang van de confrontatie naar de achtergrond verdrongen. Zijn selectie is gereduceerd tot achttien man en dat hij geen vervangers heeft opgeroepen, demonstreert ook al dat hij het in Hannover min of meer rustig aan wil doen. “Je gaat niet zomaar over tot de orde van de dag. De wedstrijd is niet meer zo’n maatstaf als we hadden verwacht”, zegt de kampioenenmaker.

Bij Oranje hebben Riechedly Bazoer en Virgil van Dijk zaterdag het kamp verlaten. Ze liepen in het duel tegen Wales (2-3 winst) tikken op. Toen zondag ook nog Eljero Elia afhaakte, besloot coach Danny Blind om toch maar wel een nieuweling op te roepen. Daardoor maakt Jürgen Locadia nu zijn debuut in het Nederlandse keurkorps.

Sneijder: we moeten ons systeem perfectioneren

Wesley Sneijder is uiteraard wel present, want de kleine middenvelder, die onlangs opnieuw vader werd, wil graag meewerken aan de heropbouw van Oranje. En misschien dat de basis daarvan wel een 5-3-2 formatie blijkt te zijn. Drie centrale verdedigers voor de neus van de keeper, moet het team meer soliditeit geven. “Duitsland is van een ander kaliber dan Wales”, weet Sneijder. “Maar laten we nu maar aan dit systeem gaan wennen, zodat we het verder kunnen perfectioneren”, zegt hij tegen het ANP.

Die Nationalmannschaft won vijftien van de veertig eerdere burenruzies op de voetbalmat. Nederland won tienmaal. Sinds 2002 (1-3) wisten de Oranjemannen niet meer te winnen. Bookmaker 888sports schat de Duitsers, zeker thuis, sterker in dan de gasten. Winst van Duitsland noteert 1.73, gelijkspel 3.70 en winst van Nederland 4.75.