Europa League voorronde. Vandaag spelen AZ (uit tegen Giannina) en Heracles Almelo (uit versus FC Arouca) de terugwedstrijd in de derde voorronde van de Europa League. AZ heeft een 1-0 zege op zak, Heracles verkeert na de 1-1 in Almelo in een wat meer precaire situatie.

PAS Giannina – AZ

19:00 uur. Het leed geen twijfel dat AZ vorige week in Alkmaar de sterkere ploeg was. Derrick Luckassen maakte voor rust de enige treffer van de avond en zijn inzet was een van de tien doelpogingen die werden afgevuurd richting de Grieken. Giannini haalde maar drie keer uit en slechts eenmaal was het een zuiver, echt doelgericht schot. Verder voerden de Noord-Hollanders de druk op met zeven corners, terwijl Giannini geen enkele keer mocht aanleggen vanaf de achterlijn.

De overwinning van AZ volgde op een prima voorbereiding, waarin alle negen oefenduels werden gewonnen. Vincent Janssen vertrok naar de Spurs, Fred Friday en Wout Weghorst werden gehaald om de goals te maken. Rens van Eijden ontbrak in de heenwedstrijd als gevolg van een gebroken neus. Hij kan inmiddels weer spelen en zal in het centrum van de laatste linie worden geposteerd. Daardoor schuift matchwinnaar Luckassen op naar rechtsback.

FC Arouca- Heracles

19:00 uur. Ook Heracles was vorige week, bij zijn Europese debuut, de bovenliggende partij. De Heraclieden kwamen in de 53e minuut op voorsprong (via Gladon), maar gaven helaas in blessuretijd de zege uit handen. Liefst achttien keer trachtte een speler van Heracles Almelo het Portugese goal te doorboren, zesmaal was het schot on target (en dwong het doelman Bracali in actie te komen). De gasten waren zuiniger met doelpogingen en waren bij de helft van de zes inzetten zuiver met mikken.

Heracles had wat minder controle over de match dan AZ, maar zal toch van het veld zijn gestapt in de overtuiging dat de play-offs haalbaar zijn. Deze zomer vertrok alleen Weghorst (naar AZ dus), terwijl Vincent Verweij werd overgenomen van De Graafschap. Hij is de duurste aankoop in de clubgeschiedenis. De 21-jarige aanvaller kostte naar verluidt dik vijf ton. Hij is niet speelgerechtigd in Europees verband.

Wedden op Europa League