Ajax – Vitesse. In de achtste finales van de KNVB Beker is het affiche tussen Ajax en Vitesse misschien wel de mooiste. Beide ploegen troffen elkaar eerder dit seizoen al in competitieverband in de Amsterdam ArenA.

Ajax en Vitesse kruisten de degens al tijdens de eerste speelronde van dit seizoen. De Arnhemmers hadden lange tijd het beste van het spel in Amsterdam, maar keerden uiteindelijk met een ruime nederlaag huiswaarts (4-1). Dat gebeurde de ploeg van trainer Peter Bosz vervolgens wel vaker. Vitesse speelt vaak bijzonder aardig en fris voetbal, maar weet vaak de mogelijkheden niet om te zetten in doelpunten. Mede daardoor is de club momenteel terug te vinden op een teleurstellende twaalfde plaats, met slechts vier punten meer dan nummer zestien ADO Den Haag.

Ajax komt steeds beter in vorm

Tegenstander Ajax lijkt juist steeds beter in vorm te geraken. De ploeg van trainer Frank de Boer moest, zoals bijna altijd het geval is, even op stoom raken, maar maakt de laatste weken een uiterst solide indruk. Lange tijd puzzelde De Boer met zijn opstelling, maar de oefenmeester lijkt zijn basis eindelijk te hebben gevonden. Zo bestaat de voorhoede inmiddels uit Ricardo Kishna, Arek Milik en Lasse Schöne, wat betekent dat Anwar El Ghazi geduld moet hebben. De talentvolle aanvaller viel vorige week in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht (3-1) geweldig in door direct te scoren.

Ajax actief in drie competities

Mocht Ajax vanavond afrekenen met Vitesse, dan blijft het actief in drie competities. Deze week werden de Amsterdammers in de Europa League namelijk gekoppeld aan het Poolse Legia Warschau. Op het eerste oog een gunstige loting, want de regerend landskampioen had ook ploegen als Zenit Sint-Petersburg, Internazionale en Napoli kunnen treffen. Ajax speelt op 19 februari eerst een thuiswedstrijd tegen Legia, waarna een week later de return in Polen op het programma staat. Voor De Boer is de doelstelling duidelijk. De oefenmeester slaagde er met Ajax telkens niet in om de volgende ronde van de Europa League te bereiken. Manchester United, Steaua Boekarest en Red Bull Salzburg versperden de Amsterdammers telkens de weg naar Europees succes. Ditmaal moet het dus anders.

Opstelling Ajax – Vitesse

Vermoedelijke opstelling Ajax: Boer; Van Rhijn, Veltman, Denswil, Viergever; Klaassen; Serero, Andersen; Schöne, Milik en Kishna.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Room; Wallace, Kashia, Van der Heijden, Achenteh; Pröpper, Qazaishvili, Vejinović, Ibarra, Traoré en Labyad.